Id firas i Pakistans moskéer – trots smittvåg - News55
Annons
Annons

Id firas i Pakistans moskéer – trots smittvåg

Vanligtvis firas slutet på ramadan storslaget av världens muslimer. I år väljer dock en del länder att skärpa virusrestriktionerna ytterligare under id al-fitr. Men i Pakistan vill religiösa ledare kunna fira fritt – trots ett fyrfaldigat antal virusfall under fastemånaden.

Annons
Annons
CoronavirusetTT

Under ramadan brukar moskéer fyllas till bristningsgränsen av fastande människor som vill be tillsammans. Och efter solnedgången besöker många släkt och vänner för att äta ett efterlängtat mål mat.

Men i år har inget varit som det brukar under fastemånaden när många har hörsammat uppmaningarna om att stanna hemma för att bromsa spridningen av coronaviruset.

När det i helgen har blivit dags att inleda den vanligtvis storslagna festen id al-fitr, som markerar slutet på ramadan, väljer många länder att införa eller återinföra tuffare restriktioner för att inte riskera ytterligare smittspridning.

Utegångsförbud

I Saudiarabien lättade man på restriktionerna något inför ramadan men nu kommer det att råda utegångsförbud dygnet runt 23-27 maj. Landets högsta religiösa auktoritet, stormufti Abd al-Aziz al-Sheikh, har också gått ut med ett påbud för att understryka att det går lika bra att genomföra id-bönerna i hemmet “på grund av exceptionella omständigheter”.

Annons
Annons

Normalt brukar miljoner muslimer ta sig till Mecka och Medina under ramadan. Men i år har saudiska religiösa platser stängts på grund av viruset och imamerna i de två heliga städerna har lett böner i tomma moskéer. När fastemånaden inleddes hade Saudiarabien omkring 15 000 bekräftade fall av covid-19. Inte ens en månad senare har siffran mer än fyrfaldigats till över 65 000 bekräftat smittade.

Det är förstås svårt att veta exakt varför fallen har skjutit i höjden. Men hälsodepartementet har skyllt på familjebesök i strid med rådande regler, bland annat för att bryta fastan, samt fortsatt försäljning i gatustånd och trängsel i butiker.

Uppmanas stanna hemma

I Egypten har det ledande islamiska universitetet al-Azhar också kommit med uppmaningen att låta id-bönen ske i hemmet. Dessutom utvidgas det utegångsförbud som har rått under ramadan till att börja redan klockan 5 på morgonen. Stanna hemma är också uppmaningen i länder som Qatar och Förenade arabemiraten. Och i Turkiet kommer det att råda utegångsförbud i hela landet under de fyra dagar som omfattar högtiden.

Annons

Men medan politiker, invånare och religiösa ledare i många av de fastande länderna har gått samman för att försöka få virusläget under kontroll har situationen sett något annorlunda ut i Pakistan. När ramadan närmade sig skrev en grupp inflytelserika imamer och ledare för religiösa partier till regeringen och bad den att undanta moskéer från virusrestriktionerna under fastemånaden.

De styrande politikerna gav med sig – så länge besökarna håller avstånd, tar med egen bönematta och genomför tvättritualen i hemmet. Bifallet fick kritiker att fråga sig vem som egentligen styr landet: regeringen eller moskéerna? Och experter har varnat för att de selektiva reglerna kan få katastrofala följder för landets överbelastade hälso- och sjukvårdssystem.

Stor ökning av fall

Nu har samma imamer krävt att alla restriktioner ska hävas helt i moskéerna under id al-fitr. Detta trots att antalet bekräftade fall av covid-19 har mer än fyrfaldigats i Pakistan sedan fastemånaden inleddes, från 12 000 till över 50 000.

Muftin Muhammad Hanif Qureshi väntar sig “ett stort antal” troende till sin moské i Karachi under högtiden.

Annons

Vi kräver att regeringen undviker alla former av konfrontationer. Annars kommer den att hållas ansvarig för alla situationer som rör lag och ordning, säger han till The Washington Post.

Senaste nytt

 1. 07:00 Japan förbereder nytt stödpaket

  Japan överväger ett nytt gigantiskt stimulanspaket för att få den inhemska ekonomin på rätt k...

 2. 06:16 USA:s ursprungsfolk räds förlust av språk

  Familjer lever tätt tillsammans och på många platser saknas rinnande vatten. I områden där stor...

 3. 06:10 Malmström: Svår och skakig väg tillbaka

  Vägen tillbaka efter krisen kan bli både krokig och farlig. Bland farorna finns budgetbråk i EU...

 4. 06:10 Räknar med stort boprisfall

  De “gyllene åren” är förbi på bostadsmarknaden och bostadspriserna kan falla uppemot...

 5. 06:06 Ardern lät sig inte skakas av skalv

  Ett jordskalv med magnituden 5,8 skakade Nya Zeelands nordö under måndagen.

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Id firas i Pakistans moskéer – trots smittvåg Id firas i Pakistans moskéer – trots smittvåg