Inflationen faller – men inte matpriserna - News55
Annons
Annons

Inflationen faller – men inte matpriserna

Uppdaterad: 2019-08-14 11:10

Inflationstakten faller, men det gör inte matpriserna. Speciellt grönsakerna sticker ut. Vanliga varor som tomat, gurka, lök och potatis har stigit med 15–40 procent i pris.

Annons
Annons
EkonomiTT

Inflationen föll i juli till 1,5 procent, enligt måttet KPIF, jämfört med den årliga prisökningstakten på 1,7 procent i juni, enligt Statistiska centralbyrån.

Men även om inflationen är fortsatt låg, så finns det vissa priser som ökar och är kännbara för plånboken. Livsmedelspriserna har på ett år stigit med 3,8 procent. Speciellt grönsakerna har blivit rejält dyrare, över tolv procent totalt sett, och där vanliga varor som tomat och gurka har stigit med runt 30 procent. Potatispriset på lösvikt har i sin tur ökat med nästan 15 procent.

Billigare frukt

Och den som anat att avokadon skenat i pris kan luta sig mot SCB-statistiken som visar 40 procent upp. Däremot har frukten allmänt blivit billigare, sammantaget fem procent, med betydligt billigare äpplen, päron och citroner i front.

Även boendet har sammantaget dragit iväg mer, 2,4 procent, än de allmänna prisökningarna, liksom drift av fordon. Gå på restaurang har i snitt blivit över tre procent dyrare.

Åt andra hållet går fortsatt elektronikprodukter, speciellt har mobiltelefoner blivit drygt 20 procent billigare på ett år. En tjänst som sticker ut i prisdjungeln är tandvård. Mellan juni och juli minskade tandvårdskostnaderna i snitt med 20 procent till följd av ett nytt tandvårdsbidrag som började gälla vid halvårsskiftet.

Högre än väntat

Annons
Annons

Nedgången i den totala inflationen var ändå något mindre än vad såväl ekonomkåren som Riksbanken hade räknat med. Men det ändrar knappast Riksbankens räntepolitik framöver, möjligtvis minskar argumentet för lättnader, knappast motiven för en räntehöjning, enligt Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson.

KPIF är prisförändringarna rensat för ränteförändringar och det mått som Riksbanken använder sig av. Riksbankens inflationsmål ligger på två procent.

Trots att inflationen landade högre än väntat blev marknadsreaktionerna på kronan endast marginell.

Senaste nytt

 1. 22:55 Dackarna seriesegrare för andra året i rad

  Dackarna hade redan säkrat en direktplats till semifinalerna i elitserien i speedway. I sista grund...

 2. 22:47 Plan nödlandade på Sturup efter rökutveckling

  Ett flygplan som lyfte från Köpenhamns flygplats Kastrup fick nödlanda på Sturup utanför Malm...

 3. 22:44 AIK illa ute i EL-kvalet – föll mot Celtic

  AIK höll ut i en halvlek. Sedan kom fallet. Den regerande svenska mästaren föll med 0–2 borta m...

 4. 22:34 Flicka allvarligt skadad av dörr på varuhus

  En fyraårig flicka skadades allvarligt när hon fick en ytterdörr över sig på ett byggvaruhus i...

 5. 22:27 First Aid Kit hyllar David Berman

  Svenska indiefolkduon First Aid Kit har släppt två nya låtar som en hyllning till nyligen avlidne...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Inflationen faller – men inte matpriserna Inflationen faller – men inte matpriserna