Ny teknik i kampen mot hämndporr - News55
Annons
Annons

Ny teknik i kampen mot hämndporr

Uppdaterad: 2019-03-15 13:45

Facebook vill försvåra spridandet av så kallad hämndporr på sina plattformar. Ett sätt är att användare skickar in nakenbilder på sig själva.

Annons
Annons

En ny AI-algoritm ska upptäcka nakenbilder som sprids utan tillstånd. Kortfattat är tanken att den ska upptäcka den typen av foton och klipp på Facebook och Instagram – redan innan någon hunnit se dem. Med hjälp av ett digitalt “fingeravtryck” ska algoritmen rensa bort bilder oavsett om offret känner till att materialet lagts upp eller ej.

Med hjälp av den nya tekniken kan Facebook avgöra om bilden eller videon innehåller nakenhet och om innehållet har delats på “ett hämndlystet sätt”. Facebook kommer dock inte personligen att kontakta de personer vars bilder plockas bort. Om en bild däremot felaktigt plockas bort kan man höra av sig till Facebook.

Pilotprojekt expanderar

När bilden är borta kan personen överklaga och då kan bilden läggas upp igen, säger Facebooks säkerhetschef Antigone Davis vid en informationsträff.

Som en del i satsningen bygger Facebook ut ett pilotprojekt som har gått ut på att användare skickat in nakenbilder till Facebook. Bilden sparas inte, men däremot en länk med vilken man skapar ett digitalt fingertryck som gör att ingen annan kan ladda upp samma bild. Metoden har hittills prövats i USA, Storbritannien, Australien och Kanada och Facebook har planer på att utöka projektet till flera länder de närmaste månaderna.

Annons
Annons

Men vi går långsamt fram, säger Antigone Davis.

Lättare att anmäla

Vidare meddelar Facebook att man lanserar en hjälpsida med bland annat information om hur man som användare kan förebygga att bilder otillåtet sprids. Det ska även bli lättare för personer som drabbas att rapportera in det till Facebook.

Målet med detta är att förse användare med stöd och de verktyg som behövs för att kunna förhindra att de drabbas eller för att stödja dem som redan blivit utsatta, säger Antigone Davis.

Senaste nytt

 1. 20:55 Ilska efter Erdogan-kommentar

  Ett uttalande från Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har fått känslorna att svalla i Austra...

 2. 20:40 Rolfö målskytt i Champions League

  I går – uttagen i en svensk landslagstrupp. I dag – bortamålskytt i en Champions Leagu...

 3. 20:40 Cullbergbaletten byter namn

  Det anrika danskompaniet Cullbergbaletten inleder i vår ett konstnärligt samarbete med tre utvalda...

 4. 20:35 Luleå fixade femte SM-final

  Linköping var på väg mot SM-guld – då kom vändningen. Kvittering i sista perioden följde...

 5. 20:19 Mikael Ymer vidare - men inte Elias

  Mikael Ymer är klar för huvudturneringen i Miami Open. Via 6-4, 5-7, 6-2 mot amerikanen Noah Rubin...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Ny teknik i kampen mot hämndporr Ny teknik i kampen mot hämndporr