Omvärlden blickar mot Sverige - och SD - News55
Annons
Annons

Omvärlden blickar mot Sverige – och SD

Uppdaterad: 2018-09-09 17:25

Svenska valet och Sverigedemokraterna toppar utländska mediers nyhetssajter. Särskilt intresserar möjligheten att partiet blir andra största parti.

Annons
Annons

Även på valdagen fortsätter Sverige och det svenska valet att väcka stort intresse långt utanför landets gränser.

På valdagen toppar den franska dagstidningen Le Monde sin nätupplaga med rubriken “Invandrarfientliga i vågmästarroll i valet i Sverige”.

Många frågor

Tidningen ägnar Sverige flera artiklar om hur flyktingfrågan hamnat i fokus under valrörelsen, om varför stödet till Sverigedemokraterna ökat och om hur myndigheterna agerar mot ryktena om utländsk inblandning i valet.

Framförallt är det Sverigedemokraternas framgångar i opinionsundersökningarna som de internationella tidningarna skriver om och utsikterna att ett parti som beskrivs som nationalistiskt och främlingsfientligt kan vinna röster i ett land präglat av liberala och socialdemokratiska värderingar.

Även det brittiska public servicebolaget BBC toppar med det svenska valet under rubriken “Sverige röstar under nationalistisk våg” och skriver att partiet kan bli andra största parti.

Björklunds skjorta

Liberalernas Jan Björklund väcker också internationell uppmärksamhet när han auktionerar ut sin skjorta. AFP har noterat och översatt hans annons på Tradera.

“Gesten – objektivt sett en form av valkampanjande – är tillåten i Sverige, där kampanjande tillåts på valdagen”, skriver den internationella nyhetsbyrån.

Annons
Annons

Spanska El País skriver på sin förstasida att “Sverige väljer i dag mellan att upprätthålla det rådande systemet och det ultrakonservativt främlingsfientliga”. The New York Times har besökt Flen och talat med lokala ordföranden för Sverigedemokraterna om invandring och brott.

Tidigare i september sände det tyska public service-bolaget ARD ett inslag med titeln “Farväl till Bullerbyn”. Den tyska tidningen Der Spiegel skriver om “drömmen om folkhemmet” och brittiska The Guardian och argentinska Clarín har skrivit på samma tema.

Dominerar i Norden

I våra nordiska grannländer dominerar valet många mediers bevakning. Även valupptakten har fått stor uppmärksamhet, inte minst händelserna kring SVT:s avståndstagande i fredagens partiledardebatt.

Danska Jyllands-Postens förstasida på söndagen pryds av en tecknad ros som tappar blad – och rubriken “Socialdemokraternas sista bastion vacklar”.

Norska Verdens Gang skriver att det högerpopulistiska norska Fremskrittspartiets ledare Siv Jensen tidigare kallat Sverigedemokraterna för ett “sjukdomstecken”.

“Nu är de Sveriges största parti och flera Fremskrittspartiet-politiker vill ha ett samarbete med dem. Hur hände det?”, skriver tidningen, under rubriken “Så blev Sverigedemokraterna av med nazistämpeln”.

Senaste nytt

 1. 19:31 Twitter möblerar om i sin tidslinje

  Mikrobloggen Twitter gör om sin tidslinje. Användarna kan på nytt läsa inlägg i omvänd kronolo...

 2. 19:30 Bekräftat: Då kommer "Downton Abbey"-filmen

  Nästa september får tittarna chans att återse butlern Carson, Lady Mary och de andra från tv-ser...

 3. 19:25 Kaosartade scener när tunnelbanan stannade

  Ett strömavbrott stoppade trafiken helt på den gröna linjen i Stockholms tunnelbana mitt i rusnin...

 4. 19:25 Szyber (KD) tvingas lämna partistyrelsen

  Riksdagsledamoten Caroline Szyber (KD) utreds för bedrägeri efter att ha fått ersättning från r...

 5. 19:08 Wernblooms lag slipper Hazard

  Pontus Wernblooms nya grekiska klubb Paok Thessaloniki slipper Chelseas belgiske stjärna Eden Hazar...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Omvärlden blickar mot Sverige – och SD Omvärlden blickar mot Sverige – och SD