Internt regeringsgräl om migrationen - News55
Annons
Annons

Internt regeringsgräl om migrationen

Statsminister Stefan Löfvens (S) uttalande om att Sverige behöver färre asylsökande har orsakat öppet gräl i regeringen. Vice statsminister – Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin – anser att uttalandet får stå för Socialdemokraterna, inte regeringen.

Annons
Annons
PolitikTT

Under ett besök i Skåne på onsdagen sade Stefan Löfven att Sverige behöver ha färre asylsökande och en långsiktigt hållbar migrationspolitik.

Vi ska inte ha fler flyktingar. Vi ska ha färre. Och de som kommer hit ska snabbare in i arbete, sade statsministern till Sydsvenskan och HD.

Sverige tar – och har tagit – ett oproportionerligt stort ansvar i förhållande till vår befolkning. Egentligen ska antalet asylsökande som kommer till Sverige motsvara vår del av EU. I förhållande till vår folkmängd behöver vi ha färre asylsökande.

S-politik

Redan i maj förra året sade Stefan Löfven samma sak i samband med att Socialdemokraterna presenterade sin nya, skärpta migrationspolitik inför valet 2018. Om Sverige skulle ta emot flyktingar i proportion till folkmängden, skulle det innebära ungefär en halvering med dagens förhållanden.

Det som nu retar upp Miljöpartiets båda språkrör Isabella Lövin och Per Bolund är att Stefan Löfven talar om “vi” som om det vore regeringens linje.

“(S) har sin politik”, skriver Lövin på Twitter.

“Stefan Löfven citeras i Sydsvenskan med att Sverige ska ta emot betydligt färre flyktingar än vi gör i dag. Det är Socialdemokraternas politik, inte regeringens”, skriver Per Bolund i ett inlägg på Facebook.

Annons
Annons

Migrationspolitiken är en känslig fråga för MP, som i samband med att många flyktingar kom hit 2015 gick med på att skärpa regeringens asylpolitik till EU:s miniminivå.

Som S-ledare

Stefan Löfvens pressekreterare Gösta Brunnander skriver i en kommentar till TT att det Löfven säger till Sydsvenskan har varit S-politik sedan maj 2018.

“I artikeln uttalar sig Stefan Löfven i egenskap av partiordförande och han svarade på frågan om svenska Socialdemokraterna är på väg mot en dansk modell vad gäller migrationspolitiken”, skriver han.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson kritiserar regeringen på Facebook:

“En regering kan inte låtsas stå för två helt olika politiska linjer samtidigt. Stefan Löfven måste därför klargöra vem som bestämmer i den svenska regeringen. Vilken invandringspolitik är det som gäller? Bestämmer statsminister Stefan Löfven som i går kväll lät meddela att invandringen till Sverige ska halveras? Eller bestämmer vice statsminister Isabella Lövin som omedelbart gick ut och korrigerade sin chef?”, skriver Kristersson.

Migrationspolitiken är särskilt aktuell just nu, eftersom regeringen nyligen kallat till samtal mellan alla åtta riksdagspartierna. Samtalen i kommittén ska leda fram till hur den framtida migrationspolitiken ska se ut.

Senaste nytt

 1. 00:10 Sverige vann Euro Floorball Tour

  Det krävdes ett straffdrama – men till slut blev det svensk seger mot Tjeckien för de svenska in...

 2. 23:44 Tung debut för nye Milan-tränaren

  Det blev ingen omedelbar positiv effekt när Stefano Pioli gjorde sin första match som tränare f...

 3. 23:45 Akelius känner skam över flyktingsituationen

  Fastighetsmiljardären Roger Akelius har de senaste åren skänkt lika mycket pengar till en utvald...

 4. 23:20 Grön våg sköljer över Schweiz

  En grön våg av miljömedvetenhet verkar ha sköljt in över Schweiz vid söndagens nationella val...

 5. 22:55 Nytt nattligt utegångsförbud i Chile

  Chile utlyser utegångsförbud i huvudstaden Santiago för andra natten i rad efter fortsatta samman...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Internt regeringsgräl om migrationen Internt regeringsgräl om migrationen