Iran uppmärksammar revolutionens 40-årsdag - News55
Annons
Annons

Iran uppmärksammar revolutionens 40-årsdag

Uppdaterad: 2019-02-11 12:35

Anhängarna drömde om frihet, självständighet från USA och en ny framtid för Iran. Men den islamiska revolutionens efterspel blev hårt och brutalt – och 40 år senare överskuggas det officiella firandet av en krisande ekonomi och försämrade relationer med Vita huset.

Annons
Annons

“Död åt Israel!”

“Död åt Amerika!”

Slagorden som blivit kännetecknande för revolutionen har återvänt till gatorna i Teheran. I februari 1979 störtades den persiska monarkin, Iran förändrades i grunden och Mellanösterns politiska karta ritades om.

Ceremoni i Teheran

Och under måndagen kuliminerade det statsfinansierade firandet av att det har gått 40 år sedan den shiamuslimske ayatolla Ruhollah Khomeini återvände från exilen och den allsmäktige shahen Mohammed Reza Pahlavi – som var nära allierad med USA och strävade efter att reformera Iran efter västerländsk förebild – störtades. Tusentals iranier trotsade regnet för att marschera mot Frihetstorget i huvudstaden och marschvägen kantades av modeller av iranska robotar.

Det som av regimen uppmärksammas som en högtidsdag ses förstås på motsatt vis av kritikerna. Och många som stod på ayatolla Khomeinis sida under den febrigt hoppfulla revolutionsyra som rådde i februari 1979 har senare kommit att ifrågasätta det repressiva och brutala styre som kommit att växa fram i Iran.

Annons
Annons

Oavsett politiska åsikter överskuggas det storslagna officiella revolutionsfirandet av en svårt sargad ekonomi, som delvis beror på inhemska problem, men också grundar sig i de sanktioner som följde president Donald Trumps beslut att dra USA ut ur kärnenergiavtalet. Iran har skakats av protester mot brist på mat, hög inflation och stigande priser – och från Teheran har officiella röster beskrivit Vita husets agerande som något som i det närmaste påminner om ekonomisk krigsföring.

Kritik mot USA

Inför folkmassorna på Frihetstorget förspillde inte heller president Hassan Rohani chansen att fördöma USA:s försök att isolera landet, enligt nyhetsbyrån Reuters. Han försäkrade också att Iran inte kommer att låta sig stoppas av fientligt inställda länder när det kommer till landets militära makt och robotprogram.

Vi kommer inte att låta Amerika segra. Irans folk har och kommer att ha ekonomiska svårigheter, men vi kommer att övervinna problemen genom att hjälpa varandra, sade Rouhani.

Senaste nytt

 1. 21:52 AIK säkrade finalbiljett

  I praktiken har det varit klart länge – nu är AIK också klart för allsvenska hockeyfinalen...

 2. 21:49 Drönare stoppade flygtrafik

  Återigen har en drönare stoppat flygtrafik. Den här gången var det en drönare som upptäcktes v...

 3. 21:46 Sverige mot slutkval efter rysarseger

  Det blev en riktig rysare, men de svenska basketherrarna lyckades besegra Danmark i den så viktiga...

 4. 21:45 Jollyroom krävs på miljonvite

  Konsumentombudsmannen (KO) kräver Jollyroom på tre miljoner kronor i vite för vilseledande reklam...

 5. 21:38 Kvinna misshandlad i lägenhet i tre dagar

  Två kvinnor och en man har gripits misstänkta för att ha hållit en kvinna fånge i en lägenhet...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Iran uppmärksammar revolutionens 40-årsdag Iran uppmärksammar revolutionens 40-årsdag