IS-terrorister kommer att mötas av polis - News55
Annons
Annons

IS-terrorister kommer att mötas av polis

Uppdaterad: 2019-11-08 20:50

Säkerhetspolisen och polisen blir de första att ta sig an misstänkta svenska IS-terrorister som Turkiet eventuellt skickar hit. Möjligen på lång sikt får hemkommunerna hantera ärendena.

Annons
Annons
TurkietTT
Zan Jankovski, samordnare mot våldsbejakande extremism, Göteborgs stad. Arkivbild.

Zan Jankovski, samordnare mot våldsbejakande extremism, Göteborgs stad. Arkivbild.

Polisens och Säkerhetspolisens uppdrag handlar om att titta på om de här personerna kan misstänkas för brott. Inte bara terrorbrott, utan brott mot mänskligheten, krigsförbrytelser, folkrättsbrott – den typen av brott, säger Jonas Trolle, chef för Center mot våldsbejakande extremism, till TT.

En kommuns uppdrag är att sörja för en invånares behov av stöd och hjälp, inte att syssla med brottsbekämpning eller underrättelseinhämtning, betonar Jonas Trolle:

Det finns ingen anledning till någon panik. Min bedömning är att de som behöver vara förberedda är förberedda. Sedan i våras har vi vetat att det här kan komma att hända.

Är beredda

Kommunernas huvudfokus är i stället att förbereda sig på att ta emot återvändande kvinnor och barn från IS-miljöer, och då huvudsakligen genom socialtjänstens försorg. Det kan handla om specialister som får ta hand om till exempel barn som vistats i krigszoner.

Vi har förberett oss sedan i april då vi fick skarp information, genom Center mot våldsbejakande extremism, om vilka kommuner och stadsdelar som kan tänkas få ta emot återvändare, säger Zan Jankovski, samordnare mot våldsbejakande extremism i Göteborgs stad, till TT.

Obruten oro

Annons
Annons

Om vuxna manliga före detta IS-terrorister skickas till Sverige, hamnar kommunerna långt ned på listan över de myndighetskontakter som väntar dessa personer, enligt honom:

Möjligtvis på mycket lång sikt kan kommunen bli aktuell, kanske om en sådan person skulle vilja hoppa av. Men det är långt ifrån det första som händer.

Zan Jankovski bedömer att radikaliseringen inom den svenska jihadistiska miljön ligger på ungefär samma nivå som för ett år sedan. Att IS så kallade kalifat fallit tycks inte ha spelat någon större roll.

Det fortsätter att komma in information och samtal till oss som många gånger handlar om oro för framför allt unga individer håller på att radikaliseras. Det flödet har absolut inte minskats, säger han.

Senaste nytt

 1. 01:10 Hundratusentals protesterade i Colombia

  Hundratusentals colombianer protesterade på gatorna under torsdagen dels mot påstådda ekonomiska...

 2. 00:30 Svensk ungdom så in i Norden sämst på motion

  Svenska barn och ungdomar rör på sig minst i hela Norden. Här får åtta av tio i den gruppen f...

 3. 00:05 Hund kom tillbaka med människohuvud i käften

  En hund i sydvästra Frankrike smet från sin ägare under en promenad – och kom tillbaka med ett...

 4. 23:45 Försvarsmakten kallas in i sök efter sexåring

  En stor sökinsats efter en försvunnen sexårig pojke har pågått i Färjestaden på Öland sedan...

 5. 23:11 Augustinsson skadefri – kan spela i helgen

  Efter tre månaders skadefrånvaro är Ludwig Augustinsson återigen redo för spel.

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel IS-terrorister kommer att mötas av polis IS-terrorister kommer att mötas av polis