Annons
Annons
Annons
Annons

Amerikansk modell kan öka tryggheten

Uppdaterad: 2017-03-21 17:25

Det går att bryta nyrekryteringen till kriminella gäng. Justitieminister Morgan Johansson (S) lyfter fram en amerikansk modell som används i en stadsdel i Malmö.

Nu satsar regeringen 40 miljoner kronor på att förebygga brott.

En viktig lärdom är att det faktiskt går att vända utvecklingen. Det går att bryta nyrekryteringen till kriminella gäng, säger Morgan Johansson efter ett besök i Sofielund i Malmö.

Sofielund och allra mest de kvarter som heter Seved har blivit kända för våldsdåd, öppen narkotikaförsäljning och slumartade miljöer. Här pågår sedan 2014 just ett sådant arbete som justitieministern vill se mer av runt om i Sverige.

Ta hjälp av näringslivet

Traditionellt har vi samarbetat mycket mellan polis och kommun. Vi måste nu bredda det arbetet och ta in ännu mer hjälp av civilorganisationerna och folkrörelserna, men också näringslivet, säger Morgan Johansson.

Nyckeln i Sofielund har varit att få bort de mest oseriösa fastighetsägarna och att involvera dem som är kvar i en upprustning. Modellen, med ursprung i USA, kallas BID (business improvement district) och används också i några stadsdelar i Göteborg och Stockholm.

Ett arbetslag har anställts för att plocka skräp, övervakningskameror har satts upp, den ideella Sofielundsföreningen arrangerar nattvandringar. Samtidigt pågår renovering och nybyggen. Polisen fokuserar också på området och sammantaget börjar Sofielund se en ljusning.

Annons

Seved är unikt, för vi ser ingen återväxt i de kriminella leden. Vi har kriminella här, men de blir äldre och äldre, säger kommunpolis Jonatan Örstrand.

Brett anslag

S-MP-regeringens nya brottsförebyggande program har ett brett anslag. Allt från individinriktade insatser såsom föräldraskapsstöd, avhopparverksamhet och återfallsförebyggande arbete till förebyggande åtgärder vid platser där risken för brott är hög.

De 40 miljoner som avsätts ska gå dels till en förstärkning av Brottsförebyggande rådet och dels till länsstyrelserna för att de ska kunna ge stöttning och ledning till det brottsförebyggande arbetet på lokal nivå.

Men för att knäcka gängen måste också de mest brottsaktiva personerna bort från gatorna, understryker Morgan Johansson. Det ska ske med fler poliser och redan aviserade straffskärpningar för till exempel vapenbrott. Samtidigt måste kommunerna omhänderta fler ungdomar enligt LVU (lagen om vård av unga), anser han.

Överraskande

Felipe Estrada, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, tycker att det är bra att regeringen inte bara talar om hårdare straff.

Det är skönt att de inte bara utlovar hårdare tag, jag kan uppleva att debatten ser ut mycket så just nu. Därför är det överraskande och välkommet att man tänker ett steg till. Att unga brottslingar ska lagföras tycker ju alla, men det stoppar inte nyrekryteringen. Från forskning vet vi att det är anknytningen till familj, skola och arbete som behöver understödjas och detta är något som programmet också lyfter fram, säger han.

Senaste nytt

 1. 04:15 Telefonförsäljare döms för lurendrejeri

  Tre företag för kosttillskott har satt i system att lura konsumenter in i abonnemangsfällor. De d...

 2. 04:10 Park inför rätten i Sydkorea

  Sydkoreas avsatta president Park Geun-Hye har anlänt till domstolen som ska besluta om hon ska grip...

 3. 03:59 En död när bil körde in i stadshuset

  En person omkom när en personbil körde in i Stockholms stadshus under natten och fattade eld. Jag...

 4. 03:49 Fansen får ta farväl av Chuck Berry

  Chuck Berrys fans kommer att få möjlighet att ta farväl av rocklegendaren, skriver amerikanska me...

 5. 03:46 Ny massgrav hittad i Mexiko

  Minst tio kroppar har hittats i en ravin i västra Mexiko, den senaste massgraven i landet som plåg...

Visa fler nyheter
Annons

Mest läst på News55.se

 1. Nyfödd levande begravd - pappan gripen

  Indisk polis i delstaten Orissa har gripit en 35-årig man, misstänkt för att ha begravt sin nyf...

 2. Stökiga passagerare tvingade plan att landa

  Stökiga passagerare på ett Norwegian-plan mellan Köpenhamn och Agadir gjorde att piloten beslutad...

 3. Förbud mot kattrumpa ska bli lag

  Ett regeringsförbud mot den så kallade Kattrumpan, ett skatteupplägg som varit vanligt i fastighe...

 4. Pensionärernas vinprovningar stoppas av myndighet

  Pensionärerna på Allégården i Haga utanför Göteborg har haft vinprovningar i femton år – me...

 5. Annika, 62, blir fattigpensionär trots att hon jobbat hela livet

  Annika Strandell, 62, fick en chock när hon öppnade sitt orangea kuvert. Trots att hon har jobbat...