Källor: Israel genomförde flygattacker i Irak - News55
Annons
Annons

Källor: Israel genomförde flygattacker i Irak

Israel har genomfört minst en flygattack mot Irankopplade mål i Irak, och den irakiska regeringen oroas över att dras djupare in i konflikten mellan USA och Iran, rapporterar The New York Times (NYT).

Annons
Annons
USA/IrakTT

Den irakiska regeringen och särskilt dess säkerhetsorgan och väpnade styrkor kommer att vidta alla nödvändiga åtgärder för att skydda Irak och dess folk och omintetgöra alla försök till destabilisering, säger Falih al-Fayadh, Iraks nationelle säkerhetsrådgivare, till tidningen.

För Irak, med en majoritet shiamuslimer i befolkningen, är det en skör balansgång att hålla sig väl med både den mäktiga shiamuslimska grannen Iran och dess fiende USA.

Robotar förstördes

Flera icke namngivna källor uppger för NYT att det var Israel som låg bakom attacken den 19 juli mot ett vapenlager norr om Iraks huvudstad Bagdad. Lagret ska ha använts av det iranska revolutionsgardet för att föra över vapen till Syrien. I den israeliska attacken, som iscensattes från en plats inne i Irak, förstördes bland annat robotar med en räckvidd på drygt 20 mil, säger en av källorna.

Om uppgifterna stämmer är det den första israeliska flygattacken i Irak sedan 1981, då en kärnkraftsreaktor under uppbyggnad nära Bagdad förstördes.

Netanyahu spädde på

Annons
Annons

Två högt uppsatta amerikanska källor uppger att Israel också ligger bakom flera av de flygattacker som utförts mot Iranstödda miliser i Irak efter den 19 juli. Miliserna har beskyllt Israel och USA för att slå till gemensamt, och en amerikansk källa luftar oro för att israelernas framfart ökar risken för att USA:s trupper ska kastas ut ur Irak.

Premiärminister Benjamin Netanyahu vill inte öppet varken bekräfta eller dementera att Israel ligger bakom. Men under ett besök i Ukraina i måndags spädde han på spekulationerna genom att säga att “Iran inte har immunitet överallt” och genom att fortsätta:

En stat som säger “vi ska förgöra er och vi kommer att bygga baser för att avlossa robotar och skicka terroristceller mot er” har – vad mig anbelangar – ingen immunitet. Vi kommer att agera – och vi agerar för närvarande – mot dem, varhelst det är nödvändigt.

Senaste nytt

 1. 06:41 Zlatan ledde Galaxy till ny seger

  Zlatan Ibrahimovic gjorde ett av målen och bäddade för det andra när hans Los Angeles Galaxy bes...

 2. 06:23 Klimatmålen långt bort – men inom räckhåll

  Världens utsläpp av växthusgaser fortsätter att öka, trots att de måste börja minska snarast...

 3. 06:22 Teslas minsting bästsäljare i Nederländerna

  Teslas lilla Model 3 har erövrat försäljningstronen i ett andra europeiskt land. Efter att tidiga...

 4. 06:14 Hongkong förbereder sig på fler protester

  Oroligheter i Hongkong har fortsatt in på söndagsdygnet. Polisen använde tårgas för att skingra...

 5. 05:47 Sverige klimatsatsar mer via FN

  Sverige kommer att skruva upp sitt bidrag till FN:s gröna klimatfond till åtta miljarder kronor pe...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Källor: Israel genomförde flygattacker i Irak Källor: Israel genomförde flygattacker i Irak