Kims låga profil – bara corona-hänsyn? - News55
Annons
Annons

Kims låga profil – bara corona-hänsyn?

Frågetecknen kring Kim Jong-Uns hälsa dröjer kvar. Under april och maj rapporteras den nordkoreanske diktatorn bara ha framträtt offentligt fyra gånger, en väldigt låg siffra jämfört med tidigare år. Men kanske är han bara corona-försiktig.

Annons
Annons
NordkoreaTT

Den store ledarens göranden och havanden är viktiga i diktaturer, och Kim brukar toppa Nordkoreas nyhetsmedier. Under de åtta och ett halvt åren vid makten har han tidigare visat sig offentligt ungefär 20 till 50 gånger under tvåmånadersperioden april–maj, enligt sydkoreanska Korea Risk Group.

Men hittills i år är siffran alltså bara fyra.

“Detta är inte som vanligt”, skriver organisationens chef Chad O’Carroll på Twitter.

Inga munskydd

Andra bedömare invänder att ingenting är som vanligt i coronavirusets tidevarv. Nordkorea är ett av ytterst få länder i världen som säger sig vara helt virusfritt, men tecken har märkts den senaste tiden på att Kim Jong-Un kanske försöker isolera sig i rädsla för covid-19.

Å andra sidan verkar diktatorn inte ta några sådana hänsyn på de foton som kommit den senaste tiden. Nordkoreas hårt styrda statsmedier har rapporterat om att han invigde en gödningsfabrik den 1 maj. På bilderna klipper Kim band, deltar i möten och spankulerar rökande runt på området. Inga munskydd eller andra försiktighetsåtgärder syns till.

Annons
Annons

Det är den enda gången på över en månad som han visat sig. Veckorna dessförinnan uteblev han från “solens dag”, en av Nordkoreas viktigaste helger. Enligt senare delvis dementerade uppgifter kan han under april ha genomgått någon form av operation.

Spekuleras om syster

Kim Jong-Un är relativt ung för att vara världsledare, han tros vara mellan 35 och 40 år. Men han är kraftigt överviktig, och sedan tillträdet efter fadern Kim Jong-Ils död 2011 har det regelbundet ryktats om hälsoproblem.

Den längsta perioden Kim inte synts till var 40 dagar 2014. Efteråt uppgav sydkoreanska myndigheter att han då opererats i foten.

Särskilt sedan landet började utveckla kärnvapen har stabiliteten i Nordkorea varit ett geopolitiskt orosmoment. Om det finns någon utpekad efterträdare vid makten är oklart, men lillasystern Kim Yo-Jong är den som oftast nämns i spekulationerna.

Senaste nytt

 1. 06:16 USA:s ursprungsfolk räds förlust av språk

  Familjer lever tätt tillsammans och på många platser saknas rinnande vatten. I områden där stor...

 2. 06:10 Malmström: Svår och skakig väg tillbaka

  Vägen tillbaka efter krisen kan bli både krokig och farlig. Bland farorna finns budgetbråk i EU...

 3. 06:10 Räknar med stort boprisfall

  De “gyllene åren” är förbi på bostadsmarknaden och bostadspriserna kan falla uppemot...

 4. 06:06 Ardern lät sig inte skakas av skalv

  Ett jordskalv med magnituden 5,8 skakade Nya Zeelands nordö under måndagen.

 5. 06:00 Fläskkvartetten tillbaka med ny ep

  Fläskkvartetten är tillbaka, nu som en trio, med ep:n “Unepidemic sound pt 1” som sl...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Kims låga profil – bara corona-hänsyn? Kims låga profil – bara corona-hänsyn?