Klimatjubel efter regeringsbeskedet - News55
Annons
Annons

Klimatjubel efter regeringsbeskedet

Minskad bottentrålning, skatt på farliga kemikalier i kläder och skor samt behållen flygskatt. Naturskyddsföreningen jublar efter förslagen i regeringsuppgörelsen – men luftar ändå oro.

Annons
Annons

Överenskommelsen mellan S, C, L och MP innehåller flera punkter inom klimat- och miljö som tas emot med blandade reaktioner.

Naturskyddsföreningen är positivt överraskad på det stora hela. Gladast är man över den gröna skatteväxling som ska genomföras, som innebär att miljöskatternas andel av skatteinkomsterna ökar samtidigt som skatten sänks på jobb och företagande. Det omfattar minst 15 miljarder kronor.

Det finns en rad förslag i den här överenskommelsen som jag bedömer lägger grunden för ett långsiktigt progressivt miljöarbete, säger föreningens ordförande Johanna Sandahl.

“Second best”

Bland de konkreta förslag som välkomnas finns att det hållbara fisket ska utvecklas, om minskad bottentrålning i känsliga områden, höjda anslag till skydd av värdefull natur och en skatt på farliga kemikalier i kläder och skor.

Föreningen är också positiv till att den omdebatterade flygskatten blir kvar.

Det vore absolut bättre om det gick att ta ut skatten på bränsle, men det här är ett second best, säger Johanna Sandahl.

Annons
Annons

Men det finns också en oro för andra förslag. Strandskyddet kan komma att göras om i grunden för att förenkla byggnation i strandnära områden med lågt exploateringstryck. Detta ska enligt förslaget leda till bättre förutsättningar för bostäder och näringsverksamhet för småföretagare och besöksnäring.

Det finns ett värde i att strandskyddet behålls. Klimatförändringar kommer att orsaka förändringar på vattennivåer. Strandskyddade områden är enormt stora ytor och där kommer också den biologiska mångfalden in, säger Sandahl:

Inte minst kan människors tillgång till stränderna inskränkas, fortsätter hon.

Går inte långt nog

Centerpartiet, Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet slopar också den utökade nyckelbiotopsinventeringen för att kartlägga områden med höga naturvärden. Att den inte återupptas är ett stort misstag, enligt Naturskyddsföreningen.

Många av de förslag som presenteras i överenskommelsen innebär att utredningar tillsätts och implementeringen ligger flera år in i framtiden. Arbetet hade kunnat påskyndas och på klimatområdet går inte de föreslagna åtgärderna av den nya samarbetskoalitionen långt nog, säger Johanna Sandahl.

Jag tror att det behövs ännu kraftfullare åtgärder. Om man läser FN:s klimatrapporter så är det uppenbart att utsläppen måste minska superradikalt. Men det här är en bra start.

Senaste nytt

 1. 14:45 Ludwig Göransson kan få en Oscar

  Svenske kompositören Ludwig Göransson är nominerad till en Oscar för filmmusiken till storfilmen...

 2. 14:45 Svenskt JVM-guld: "Väldigt revanschsugen"

  Frida Karlsson fick nöja sig med en snöplig femteplats på sprinten. Skidlöftet tog rejäl revans...

 3. 14:40 Digitala vårdtjänster utreds av Ivo

  Att söka vård hos nätläkare blev alltmer populärt bland svenskarna under 2018. Men utvecklingen...

 4. 14:34 Migrationsverket går vidare med AFS-tröjor

  När det högerextrema partiet Alternativ för Sverige (AFS) tryckte upp tröjor med Migrationsverke...

 5. 14:33 Uppgifter: Haak på väg till storklubb

  I sommar går den svenska volleybollstjärnan Isabelle Haaks kontrakt ut med italienska Scandicci ef...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Klimatjubel efter regeringsbeskedet Klimatjubel efter regeringsbeskedet