Krav på handskakning - "medveten plakatpolitik" - News55
Annons
Annons

Krav på handskakning – “medveten plakatpolitik”

Uppdaterad: 2019-11-08 16:35

Den som vill ha anställning inom Trelleborgs kommun måste gå med på att skaka hand. Så lyder det krav kommunen vill införa – trots att det strider mot grundlagen.

Annons
Annons
PolitikTT

Idén kommer från Sverigedemokraternas oppositionstråd i kommunen, som tidigare lämnat in en motion med förslaget att den som “av religiösa eller kulturella skäl vägrar att hälsa på motsatta könet genom traditionell handhälsning” inte ska anställas, rapporterar Trelleborgs Allehanda.

Hur stort problemet med att arbetssökande inte vill skaka hand med det motsatta könet är i just Trelleborg vet inte kommunalrådet Mikael Rubin (M). Ändå tycker han att det är viktigt.

Argumentet för att det är viktigt i Trelleborg är att det är ett signalvärde. Man tar seden dit man kommer och man ska respektera alla, säger kommunalrådet till TT.

Medveten plakatpolitik

Liknande motioner har tidigare avslagits, och enligt tjänstemännens beredning strider förslaget mot den grundlagsskyddade religionsfriheten, skriver tidningen.

Men efter att både Moderaterna och Sverigedemokraterna röstat ja i kommunstyrelsens arbetsutskott kommer man att föreslå kommunstyrelsen att i sin tur förslå kommunfullmäktige att anta motionen. Förslaget kommer att gå igenom, säger Mikael Rubin trosvisst.

 Vi är överens om principen. Jag är medveten om att det är plakatpolitik för att skicka signaler – men det är samma politik som regeringen använder när den inför skatt på platspåsar.

Testa lagstiftningen

Annons
Annons

TT: Du har sagt att hälsa i hand är “vanligt svenskt folkvett”?

Ja.

Nu vill Trelleborg med Moderaterna i spetsen testa lagstiftningen. Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer inte vill kommentera saken.

Arbetsdomstolen (AD) har dock redan tidigare hanterat fall rörande handskakning. 2018 slog AD fast att en kvinna som inte ville skaka hand med män av religiösa skäl diskriminerades när ett företag i Uppsala avbröt en rekrytering. Kvinnan sökte jobb som tolk, men hon ville inte ta den manlige chefen i hand eftersom det vore en synd enligt hennes tolkning av islam.

Senaste nytt

 1. 05:30 Schweiz kan sumpa kaffereserven

  En strid om kaffets roll för människans överlevnad utspelar sig i Schweiz.

 2. 05:28 Man i 35-årsåldern till sjukhus efter rån

  En man i 35-årsåldern fördes till sjukhus efter att ha blivit rånad i Norrtälje kommun, skriver...

 3. 05:30 Thunberg tar katamaran till klimatmötet

  Nu är det klart både att och hur Greta Thunberg ska ta sig till klimatkonferensen COP25 i Madrid...

 4. 04:38 Mördarelefanten Ladin ska omskolas

  Den fruktade elefanthannen som dödat fem bybor i delstaten Assam i nordöstra Indien ska, om möjli...

 5. 04:23 Sjunkande börser i Asien

  Handeln på Asiens börser präglades av osäkerhet inför de fortsatta handelssamtalen mellan USA o...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Krav på handskakning – “medveten plakatpolitik” Krav på handskakning – “medveten plakatpolitik”