Konst och kommers med Andy Warhol - News55
Annons
Annons

Konst och kommers med Andy Warhol

Uppdaterad: 2016-04-18 12:08

Konst frontalkrockar med kommers i den stora utställningen “Arvet efter Andy Warhol”. Här hänger hyllade verk intill Warhol-produkter från olika företag. På Artipelag är man beredd på att somliga besökare kommer att rynka på näsan.

Annons
Annons

För museiintendenter är Andy Warhol en knepig figur att förhålla sig till. Försäkringsvärdena är astronomiska. Dessutom är verken känsliga vilket har gjort att många museer och gallerister knorrar när utlåning kommer på tal.

Men den verkliga utmaningen är att berätta något nytt, säger Bo Nilsson, konsthallschef på Artipelag på Värmdö utanför Stockholm.

Han berättar att bara förra året gjordes det drygt 30 Warhol-utställningar världen över.

Det är för många, konstaterar han med en liten suck.

Tidiga teckningar

I sin ambition att faktiskt visa en annan sida av popkonstens gudfader har Artipelag valt ett något kontroversiellt förhållningssätt. I de spektakulära lokalerna hänger mängder med verk av Warhol, däribland ett 40-tal teckningar från 1950-talet som aldrig tidigare visats i Sverige. Men här finns också en mängd ogenerat kommersiella produkter som pryds av Warholska mönster och bilder.

Sedan konstnärens död 1987 förvaltas hans rättigheter av The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts. En stiftelse som uppenbarligen är mycket välvillig när företag som vill kränga Warhol-grunkor knackar på dörren. På Artipelag finns allt från Ipad-fodral och kepsar till barnvagnar och Diane von Fürstenberg-klänningar.

Annons
Annons

Utställningen “Arvet efter Andy Warhol” är med andra ord en brutal frontalkrock mellan konst och kommers. Det kommer förmodligen att få en och annan besökare att fnysa. Men det är Bo Nilsson beredd på.

Vi sopar inte det här under mattan. Det tjänas enorma pengar på Warhol. Han är en industri. Jag ser förstås problemen med det. Men jag ser också en glädje. Folk tycker att det här är roligt. I det avseendet är det här en ambivalent utställning, säger Bo Nilsson som menar att Andy Warhol inte bara var en banbrytande konstnär utan också en skicklig entreprenör och livsstilsdesigner.

Känd och älskad

Det industriella licensierandet drar alltså in drivor med dollar. Men det har också gett Andy Warhol en fenomenal exponering och gjort honom både känd och älskad långt utanför konstvärlden. Kanske kan man rent av kunna kalla honom folkkär.

Utställningens titel handlar om vad Andy Warhol betyder för oss i dag. Vi vill inte göra något nostalgiskt. Vi vill undersöka om han finns kvar i vårt medvetande. Och det gör han. Dessutom plockas han ständigt upp av nya generationer, säger Bo Nilsson.

Precis innanför entrén till utställningen möts besökaren av ett berg med lådor. Det är de ikoniska Brillo-boxarna som tornar upp sig.

Annons

Några original är det inte frågan om. Det är i och för sig ett komplicerat ord i sammanhanget. 2008 avslöjade Expressen att över 100 Brillo-lådor tillverkats av ett snickeri i Malmö på 90-talet och försetts med äkthetsintyg. Men även en glad amatör kan snabbt konstatera att just de här kartongerna är enklare pappkopior.

Levande varumärke

På lådorna återfinns ett av Andy Warhols mest berömda citat: “I framtiden kommer alla varuhus att bli museum och alla museum att bli varuhus”. Enligt Bo Nilsson är det profetiska uttalandet något av en programförklaring för utställningen.

Frågan är då vad Warhol själv skulle ha sagt om den kommersiella storm som uppstått kring honom.

Med tiden blev han bara mer och mer kommersiell. Han gjorde reklam och medverkade till och med själv i reklamfilmer. Han blev till slut ett levande varumärke. Jag tror att han hade gillat det här, säger Bo Nilsson.

Senaste nytt

 1. 19:55 Klæbo fick revansch – Bolsjunov irriterad

  Johannes Høsflot Klæbo tog hem backsprinten i Åre på ett imponerande sätt. Detta efter att hans...

 2. 19:49 Ytterligare ett förbund backar Dadgostar

  Tolv av Vänsterpartiets tjugofem partidistrikt har nu ställt sig bakom Nooshi Dadgostars kandidatu...

 3. 19:38 Fler kommuner bryter samarbeten med Kina

  Främmande makt försöker kortsluta det svenska politiska systemet, säger ordföranden i Linköpin...

 4. 19:40 Johaug om segern: "Kan inte ta åt mig äran"

  Sprinten uppför Åres alpinbacke var skräddarsydd för Therese Johaug, klagade de svenska åkarna...

 5. 19:20 Från lyxliv till fängelse för storsvindlare

  Storbedragerskan levde enligt åtalet lyxliv i Sydafrika på den danska statens bekostnad. Men till...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Konst och kommers med Andy Warhol Konst och kommers med Andy Warhol