Krogkontroller ökas i veckan – "Inte i mål" - News55
Annons
Annons

Krogkontroller ökas i veckan – “Inte i mål”

Det är fortsatt trångt på flera krogar i storstäderna. Nu väntar en långhelg med fler kontroller i både Göteborg och Stockholm.

Annons
Annons
CoronavirusetTT

Glesare mellan borden och tejpmarkeringar på golvet. Krog- och restaurangbranschen har på olika sätt fått anpassa sig för att minska trängseln i coronapandemin. Lyckas man inte blir det en anmärkning – och i värsta fall nedstängning beordrad av en smittskyddsläkare.

I Sveriges tre största städer har miljöförvaltningarna genomfört inspektioner i flera veckor. Allra flest har skett i huvudstaden – närmare 500. Totalt har 125 anmärkningar utfärdats. Peter Brådenmark är enhetschef på miljöförvaltningen i Stockholms stad.

TT: Hur coronaanpassad är krog- och restaurangvärlden i Stockholm?

Den är inte fullt anpassad, det skulle jag inte vilja påstå. Jag menar, vi är ju ute på inspektioner och hittar fortfarande restauranger där vi har anmärkningar vad gäller trängsel. Så nej, vi är definitivt inte i mål med det, säger han till TT.

“För mycket”

Senast i helgen gjordes över 40 inspektioner och 14 avvikelser om trängsel rapporterades.

Det tycker jag är för mycket med tanke på att de här reglerna har funnits nu så pass länge. Det borde vara väl känt av krögarna att man ska jobba med det här för att undvika trängsel.

Annons
Annons

Hittills har Smittskydd Stockholm fattat beslut om att stänga nio krogar i Stockholm, efter anmälningar från miljöförvaltningen. Under Kristi himmelsfärdshelgen ska kontrollerna bli fler – från onsdag till söndag. Fler inspektörer kommer också att kallas in.

Vädret är kanske på väg att bli lite bättre, och då kan det bli mer folk som rör sig ute på stan. Då finns behov att också öka tillsynen, säger Peter Brådenmark.

Extra i Göteborg

Även i Göteborg planerar man att trappa upp. I normala fall görs två pass under en helg, säger Peter Berntsson som är avdelningschef vid miljöförvaltningen i staden.

Nu kommer vi att köra tre pass, så det blir mer omfattande.

Än så länge har en restaurang i Göteborg fått stänga, efter beslut från regionens smittskydd. Även i Linköping och Södertälje har restauranger fått stänga. Men i Malmö har ingen kontroll lett till nedstängning. David Lindsjö, enhetschef vid miljöförvaltningen i Malmö stad, säger att man planerar minst ett inspektionstillfälle under långhelgen.

Den senaste veckan har det sett bra ut när vi har varit ute. Men det är ganska anpassat efter vädret, så vi ska inte slappna av och tro att det alltid är så bra som det är just nu. Det har varit ganska dåligt väder och det påverkar absolut.

Senaste nytt

 1. 03:04 Över 12 000 får lämna Boeing

  Flygplanstillverkaren Boeing drar åt svångremmen efter coronakrisen och flygstoppet för modellen...

 2. 03:00 Fjällräddare varnar för tunna isar

  Det varma och fina vårvädret lockar ut folk på svaga isar, larmar polisens fjällräddare, som nu...

 3. 02:56 Välkänd journalist kvar i algeriskt häkte

  En domstol i Algeriet avslog på onsdagen den välkände journalisten Khaled Drarenis yrkande om att...

 4. 02:27 Ny USA-lag mot Kinas behandling av muslimer

  USA:s kongress har röstat igenom ett lagförslag som innebär sanktioner mot kinesiska politiker so...

 5. 01:24 Trump hotar med order mot Twitter

  Donald Trump kommer inom kort att skriva under en presidentorder om sociala medier. Det uppger Vita...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Krogkontroller ökas i veckan – “Inte i mål” Krogkontroller ökas i veckan – “Inte i mål”