Fallande inflation sveper bort räntehöjning - News55
Annons
Annons

Fallande inflation sveper bort räntehöjning

Inflationen faller markant. Det gör förväntningarna på densamma också. Nordeas ekonomer tror att en räntesänkning är mer sannolik än att Riksbanken höjer i vinter.

Annons
Annons
EkonomiTT

Inflationstakten, enligt måttet KPIF, var i augusti 1,3 procent, jämfört med 1,5 procent i juli, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Det var klart lägre än Riksbankens egen prognos och förväntningarna i ekonomkåren. Riksbanken har nu också långt upp till sitt eget inflationsmål på två procent.

“Det är en viktig anledning till varför vi tror att Riksbankens nästa steg blir räntesänkning runt årsskiftet, snarare än en räntehöjning som banken signalerat”, skriver Nordeaekonomerna Susanne Spector och Torbjörn Isaksson i en kommentar.

Snabb effekt

Effekten på valuta- och räntemarknaden blev omedelbar eftersom bedömarna tror att utsikterna för en Riksbankshöjning nu bromsas markant. Så sent som i förra veckan flaggade Riksbanken för att styrräntan kommer att höjas i slutet av året eller i början av nästa. Kronan försvagades med runt tio öre mot både euron och dollarn samtidigt som marknadsräntorna, som styr bolåneräntor, föll.

Bakom den lägre inflationstakten ligger lågt pristryck i tjänstenäringarna. Kläder och skor steg också mindre i pris än väntat, enligt Nordeaekonomerna.

Annons
Annons

I KPIF, som är det mått som används för Riksbankens inflationsmål, är effekterna av ändrade bolåneräntor borträknade. Den totala inflationstakten, enligt måttet KPI, uppgick i augusti till 1,4 procent, jämfört med 1,7 procent månaden före.

Samtidigt kom siffror från Prospera som visar att inflationsförväntningarna faller, ett annat huvudbry för Riksbanken. Nu spår aktörerna på räntemarknaden liksom fack och arbetsgivare inför den stora lönerörelsen att inflationen landar på 1,7 procent de närmaste två åren. I junimätningen spåddes en inflation på 1,9 procent.

Senaste nytt

 1. 16:55 Politikernas resa granskas efter anmälningar

  Partiledarna Ulf Kristerssons (M), Ebba Busch Thors (KD) och Nyamko Sabuni (L) har rest till Israel...

 2. 16:45 VM-brons till Henna Johansson

  Henna Johansson tog brons i brottnings-VM i Kazakstan. Den 28-åriga svenskan vann finalen i 62-kilo...

 3. 16:40 Tysk storsatsning på miljöåtgärder

  Tysklands regering samlas kring en bred klimatsatsning. Minst 100 miljarder euro – drygt 1 000 mi...

 4. 16:35 Fransson chanslös i VM-finalen: "Besviken"

  Det blev inget nytt VM-guld för Jenny Fransson. Den svenska brottaren var chanslös i finalen mot a...

 5. 16:22 Leonard Cohen släpper postumt album

  Leonard Cohen, som avled för snart tre år sedan, är aktuell med ett sprillans nytt album i höst...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Fallande inflation sveper bort räntehöjning Fallande inflation sveper bort räntehöjning