Läkemedel ger äldre dödliga hjärtrubbningar - News55
Annons
Annons

Läkemedel ger äldre dödliga hjärtrubbningar

Uppdaterad: 2019-04-15 11:25

Många äldre får läkemedel som kan orsaka livshotande hjärtrubbningar. Risken är liten, men bör tas i beaktande av läkare, menar Socialstyrelsen.

Annons
Annons

Personer som är 75 år eller äldre förskrivs i snitt fem olika läkemedel. Den höga förskrivningen innebär en ökad risk för allvarliga biverkningar.

En ovanlig, men livshotande, biverkan är läkemedelsframkallad rubbning av hjärtats rytm (Torsades de Pointes kammararytmi, förkortat TdP). Ofta, men inte alltid, handlar det om antidepressiva eller antipsykotiska läkemedel som orsakar hjärtrubbningen, konstaterar Socialstyrelsen i en ny studie.

Risken är liten, men eftersom många äldre har de här läkemedlen är det ändå ett problem för vissa, säger Bengt Danielsson, läkare och medicinskt sakkunnig på Socialstyrelsen.

Stort mörkertal

Nu visar en studie från Socialstyrelsen att var sjätte person som är 65 år eller äldre har minst ett läkemedel som ökar risken för denna hjärtrubbning. Cirka hälften av förskrivningarna består av antidepressiva läkemedel, där Citalopram är det enskilt vanligaste läkemedlet.

Exakt hur många som dör till följd av denna förskrivning är det dock ingen som vet, även om Socialstyrelsen konstaterar att det finns en överdödlighet bland äldre som förskrivits antidepressiva och antipsykotiska läkemedel.

Annons
Annons

Eftersom EKG krävs för att påvisa TdP, vilket nästan alltid sker på sjukhus, kan mörkertalet vara stort vad gäller hur många äldre som drabbas av TdP-relaterad död utanför sjukhus, skriver myndigheten.

Inget “larm”

TT: Bör jag vara orolig som äldre eller anhörig?

Om du är frisk i övrigt och yngre är risken att drabbas väldigt liten. Om du är äldre och har de här läkemedlen, kanske två stycken samtidigt, under tiden du går på vätskedrivande preparat och har en hjärtsjukdom, då är risken högre och det är något läkarna bör känna till, säger Bengt Danielsson, som fortsätter:

Med hjälp av de elektroniska förskrivarsystem som finns i dag kan läkarna värdera riskerna och kanske justera förskrivningen om så behövs, eller ta ett EKG. Så detta är ingen larmrapport, utan är främst tänkt som information till läkarna, säger Bengt Danielsson.

Förutom antidepressiva och antipsykotiska ökar även vissa antibiotika och urologiska preparat risken för TdP.

Senaste nytt

 1. 10:58 Knivbeväpnad man sköts i benet av polis

  Polis i Malmö har skjutit en knivbeväpnad man i benet. Det var när polis skulle kontrollera manne...

 2. 10:49 Klättrare tros ha omkommit i lavin i Kanada

  Tre klättrare befaras ha omkommit i en lavin i Klippiga bergen i Kanada. De saknas efter ett förs...

 3. 10:42 Akut brist på blod i Göteborg

  Det råder akut brist på blod vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, skriver GP. Vi behöver blod f...

 4. 10:27 Tre män anhållna för mordförsök i Kalix

  Tre män i 35- till 50-årsåldern har anhållits misstänkta för försök till mord på en ort uta...

 5. 10:26 Zelenskyj och Porosjenko möts i en sista rond

  I dagarna avgörs vem som ska styra Ukraina de närmaste åren. Presidentvalet står mellan en 41...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Läkemedel ger äldre dödliga hjärtrubbningar Läkemedel ger äldre dödliga hjärtrubbningar