Läkemedelsverket varnar för dåliga självtester - News55
Annons
Annons

Läkemedelsverket varnar för dåliga självtester

Läkemedelsverket förbjöd nyligen ett hiv-test för hemmabruk efter att testet inte uppfyllt de krav som ställs. Myndigheten uppmanar nu företag och privatpersoner att vara vaksamma på så kallade självtester.

Annons
Annons
LäkemedelTT

Efter att ha undersökt ett självtest för hiv beslutade Läkemedelsverket för att förbjuda testet då det inte uppfyllde de säkerhetskrav som är nödvändiga.

Vi tittade på detta och såg att det saknades CE-märkning och efterfrågade den informationen från tillverkare och återförsäljare i Sverige och har fått bekräftat att det saknas en sådan märkning, säger Ewa-Lena Hartman, gruppchef för medicinteknik vid Läkemedelsverket.

Det finns en stor flora av självtester och alla tester ska vara CE-märkta.

En CE-märkning innebär att produkten har genomgått de tester som krävs och att den uppfyller de krav som regelverket ställer.

Kan få konsekvenser

Om testerna inte uppfyller kraven så kan man få falska resultat och för allvarliga sjukdomar som till exempel hiv kan ett falskt testresultat vara betydande och göra att man inte uppsöker sjukvård.

Enligt Hartman har apoteken i Sverige god koll på testerna de säljer. Men Läkemedelsverket misstänker att många självtester som säljs på olika nätsajter inte är CE-märkta.

Annons
Annons

Apoteken är medvetna om detta och noga med vad som säljs via apoteken. Det som är den stora risken är när man handlar på nätet från återförsäljare som inte har apotekstillstånd och då kanske man (återförsäljaren) inte heller är medveten om att de produkter som man säljer måste uppfylla det medicintekniska regelverket, säger Ewa-Lena Hartman.

Kolla själv

Läkemedelsverket uppmanar företag som marknadsför eller säljer självtester att vara noga med att kolla att testerna är godkända. Även privatpersoner som köper hem tester bör kolla att de är märkta på rätt sätt.

Vi vill uppmärksamma konsumenter på att om man köper tester på nätet så ska man säkerställa att de har en CE-märkning så att man kan vara säker på att man får ett korrekt testresultat, säger Ewa-Lena Hartman.

Senaste nytt

 1. 19:35 United bröt Liverpools segersvit

  Det fick räcka med åtta raka segrar. För första gången den här säsongen har Liverpool tappat...

 2. 19:26 Tung förlust för Kalmar mot länge tamt Norrköping

  Möjligheten att ta medalj är minimal – men IFK Norrköping kan i alla fall vara med och avgöra...

 3. 19:18 Många sköts av polis i Bangladesh – fyra döda

  Minst fyra personer sköts ihjäl av polisen i Bangladesh vid en demonstration mot påstådda hädel...

 4. 19:14 Andy Murray tog första titeln sedan 2017

  Tennisens förre världsetta Andy Murray är en vinnare igen. Skotten vann ATP-turneringen i Antwerp...

 5. 19:13 Efterlängtat SM-guld för Levenstad

  En avsliten hälsena stoppade hennes comeback i fjol. Nu är Rosengårds försvarsgeneral Malin Leve...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Läkemedelsverket varnar för dåliga självtester Läkemedelsverket varnar för dåliga självtester