Långt straff för plan på tändsticksbomb - News55
Annons
Annons

Långt straff för plan på tändsticksbomb

Uppdaterad: 2019-05-20 13:25

En tidigare Malmöbo döms till tolv års fängelse för förberedelse till terrordåd i Köpenhamn. Detta efter att han planerat att tillverka en bomb av svavlet från 17 000 tändstickor.

Annons
Annons
DanmarkTT-Ritzau
Annons
Annons

Det så kallade tändsticksmålet i Danmark är nu avgjort. I april fälldes en tidigare Malmöbo för förberedelse till terrordåd, under måndagen meddelades straffet vid Köpenhamns tingsrätt. Han döms till tolv års fängelse och utvisning.

Det var det straffvärde som åklagaren yrkat på. Tingsrätten fann det bevisat att han tillsammans med två andra planerat att tillverka bomben, och döda människor slumpmässigt i den danska huvudstaden.

Tidigare åtalad i Malmö

Den dömde 32-åringen har varit bosatt i Malmö och varit åtalad för terrorbrott efter en anlagd brand i en föreningslokal där, men friades i Malmö tingsrätt i april 2017. Samtidigt fastslog domstolen att mannen sympatiserade med terrororganisationen IS.

Mannen har förnekat detta bestämt, även under rättegången i Köpenhamn. Propagandafilmer från IS har hittats i hans dator, men han har sagt att det bara var för att söka kunskap i frågan som han hade sparat filmerna.

Bombrecept från al-Qaida

De tusentals tändstickorna som varit i fokus i Köpenhamns tingsrätt hittades av tysk polis i en ryggsäck, som en 21-årig man hade med sig då han skulle passera den dansktyska gränsen i november 2016. I hans mobil fanns ett bombrecept från ett magasin som ges ut av al-Qaida. Både den före detta Malmöbon och 21-åringen är syrier.

Att det verkligen går att göra bomber av tändstickor enligt receptet har kontrollerats av den danska försvarsmakten, enligt den danska nyhetsbyrån Ritzau, som bevakat rättegången. Av lite mer än 17 000 tändstickor gick det att få fram 237 gram sprängmedel, som skulle kunna orsaka en livsfarlig explosion, är slutsatsen som redovisats inför domstolen.

Senaste nytt

 1. 17:36 Kanadensare död i luftövning i Bulgarien

  En kanadensisk soldat omkom i samband med en luftövning i Bulgarien på tisdagen. Ytterligare tre s...

 2. 17:31 Brasilianska stjärnan missar resten av VM

  Brasiliens yttermittfältare Andressa Alves missar resten av fotbolls-VM i Frankrike.

 3. 17:25 Platini gripen – förnekar korruption

  Michel Platini har gripits misstänkt för korruption i samband med att Qatar tilldelades fotbolls-V...

 4. 17:20 Hongkongs ledare i ny ursäkt – avgår inte

  Hongkongs chefsminister Carrie Lam ber ännu en gång om ursäkt efter att ett kontroversiellt lagf...

 5. 17:11 Minnesbilderna plågar demonstranter i Khartum

  Hugg och slag, tortyr, blod och sönderskjutna kroppar. Demonstranterna i Sudans huvudstad Khartum v...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Långt straff för plan på tändsticksbomb Långt straff för plan på tändsticksbomb