Lennart Johansson är död – blev 89 år - News55
Annons
Annons

Lennart Johansson är död – blev 89 år

Uppdaterad: 2019-06-05 09:00

En av svensk fotbolls största är död. Den tidigare Uefa-ordföranden Lennart Johansson har avlidit.

Han var otroligt respekterad i fotbollsvärlden, säger Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.

Annons
Annons
FotbollTT

Lennart Johansson avled i går kväll efter en kort tids sjukdom. Han följde fotbollen in i det sista och var på plats i Baku för Europa League-finalen mellan Chelsea och Arsenal för en vecka sedan.

Under sin långa karriär inom fotbollen var han bland annat ordförande i Svenska fotbollförbundet (SvFF), ordförande för Europeiska fotbollsförbundet (Uefa), samt vice ordförande för Internationella fotbollsförbundet (Fifa).

Han kandidaterade även till posten som Fifa-ordförande 1998, men förlorade ett omstritt val i Paris till Sepp Blatter.

Det är klart att man blir oerhört ledsen och bedrövad när man får detta besked. En nära vän och kamrat har lämnat oss. Vi träffades regelbundet i samband med våra matcher, Lennart var alltid med vid de stora Uefa-mötena, och han var en regelbunden gäst på kansliet. Vi hade en nära relation, säger SvFF:s nuvarande ordförande Karl-Erik Nilsson.

“Bedrövligt och ledsamt”

TT: Vad har han betytt för svensk fotboll?

Annons
Annons

Otroligt mycket. Det finns ingen svensk fotbollsledare med sådan internationell status. Han var otroligt respekterad i fotbollsvärlden. På något sätt är det ödets ironi att det här händer i anslutning till Fifa-kongressen (i Paris) och att hela fotbollsvärlden blir först att få veta. Det är bedrövligt och ledsamt, men samtidigt fint att kongressen nu får informationen i första hand och att hela fotbollsvärlden får en chans att hedra honom, säger Nilsson.

Lars-Åke Lagrell, som tidigare var ordförande för Svenska fotbollförbundet, kände och arbetade med Lennart Johansson under många år.

Han värvade mig en gång i tiden till fotbollförbundet och jag hade aldrig tagit det jobbet om inte Lennart varit ordförande, säger Lagrell.

De båda jobbade många år tillsammans och bodde dessutom grannar i Södra Ängby i Stockholm. Lars-Åke Lagrell berättar att han och Lennart Johansson, trots sina olika bakgrunder, hade många gemensamma värderingar och tankar om fotbollen. Han säger att Johanssons betydelse för svensk fotboll varit väldigt stor.

Jag sade en gång att han införde lugnet i svensk fotboll och det gjorde han verkligen. Han såg till att styrelsen samarbetade i stället för att som tidigare vara en situation där olika personer slogs i olika frågor, säger Lars-Åke Lagrell.

Förknippad med AIK

Annons

Johansson är starkt förknippad med AIK. Han var ordförande för klubben mellan 1967 och 1980, och var sedan 1999 hedersordförande. När AIK vann SM-guld på Guldfågeln arena i Kalmar i höstas, fanns Lennart Johansson på plats och fick se spelarna lyfta pokalen som bär hans namn.

“AIK Fotbolls tankar går till Lennarts anhöriga och vänner. Vi ber samtliga att respektera alla berörda och ge dem möjlighet att sörja i fred”, skriver klubben på sin webbplats.

Lennart Johansson blev 89 år.

Senaste nytt

 1. 11:12 Assistenter döms för pojkes död

  Två stödassistenter döms för att ha vållat en funktionshindrad 17-årig pojkes död förra åre...

 2. 11:10 Ledare för Al-Azhar döms för grova ekobrott

  Tre tidigare styrelseledamöter i den muslimska friskolekoncernen Al-Azhars ägarstiftelse döms f...

 3. 11:10 Nattid: Hatet gör mig bara större

  Hon har tre miljoner följare. Men länge hade hon knappt en enda vän. Influeraren Nathalie Daniels...

 4. 11:04 Bernholm trea på världsrankningen

  Fyra stora finaler och bronset i Europeiska spelen i Minsk har gjort att Anna Bernholm klättrat p...

 5. 11:03 Försenat förslag om andningshjälp läggs fram

  Från och med den 1 november ska hjälp med andning ge rätt till personlig assistans, enligt regeri...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Lennart Johansson är död – blev 89 år Lennart Johansson är död – blev 89 år