Turkiet offensiv fördöms och ifrågasätts - News55
Annons
Annons

Turkiet offensiv fördöms och ifrågasätts

En lång rad storpolitiska aktörer uppmanar Turkiet till återhållsamhet och eftertanke sedan offensiven mot kurdiska styrkor i norra Syrien inletts. Utrikesminister Ann Linde kallar insatsen för “ansvarslöst och ett brott mot folkrätten”.

Annons
Annons
Turkiet/SyrienTT
Sveriges utrikesminister Ann Linde (S). Arkivbild.

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S). Arkivbild.

“Turkiets agerande är ansvarslöst och ett brott mot folkrätten. Det riskerar att få allvarliga humanitära konsekvenser och kan leda till en återkomst av Daesh (IS). FN:s säkerhetsråd måste nu ta sitt ansvar för att förhindra ytterligare upptrappning. Vi agerar för detta genom EU och tillsammans med likasinnade”, skriver Linde (S) i en kommentar till TT.

På onsdagseftermiddagen inleddes offensiven, meddelade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. FN:s säkerhetsråd planerar nu ett akut möte för att diskutera läget.

Natolandet Turkiet får också en uppmaning att tänka sig för av Natochefen Jens Stoltenberg:

Det är viktigt att undvika åtgärder som kan ytterligare destabilisera regionen, öka på spänningar och orsaka mer mänskligt lidande, säger han.

“Noggrant tänka över”

Rysslands president Vladimir Putin talade med sin turkiske kollega i telefon på onsdagen och även där var temat att få Erdogan att överväga följderna, uppger Kreml.

“Putin uppmanade sin turkiske partner att noggrant tänka över situationen för att inte skada övergripande försök att lösa den syriska krisen”, heter det i ett uttalande.

Även EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker manar till återhållsamhet.

Annons
Annons

Jag uppmanar Turkiet, och alla andra parter, att agera med återhållsamhet. En invasion ökar det civila lidandet, som redan är bortom vad som kan beskrivas, säger Juncker – och varnar Ankara för konsekvenserna:

Om planen innehåller skapandet av en så kallad säker zon, förvänta er inte att EU ska betala för det. En hållbar lösning för konflikten i Syrien kan bara nås genom en genuin politisk övergång.

Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab ser risk för mer destabilisering, mänskligt lidande och att trycket på IS lättar.

“Jag känner allvarlig oro över Turkiets ensidiga militära åtgärd”, säger Raab i ett uttalande.

Humanitär katastrof

Tysklands utrikesminister Heiko Maas säger att Turkiet genom sin insats “medvetet riskerar att ytterligare destabilisera regionen och ett återuppvaknande av IS”.

“Syrien behöver stabilitet och en politisk process men den turkiska offensiven hotar nu att orsaka en ny humanitär katastrof”, skriver han i ett uttalande.

Han fortsätter med att Berlin uppmanar Turkiet att avbryta offensiven och att försöka “uppfylla sina säkerhetsintressen fredligt”.

Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian fördömer offensiven, säger att den “måste upphöra” och att den hotar det humanitära stödet, kampen mot IS samt Europas säkerhet.

Annons

Den styrka som Turkiet vill krossa är den kurdiska milisen YPG, som utgör stommen i milisalliansen SDF, som i sin tur var USA:s viktigaste partner i kampen mot IS.

“Skamlöst övergivna”

Men den turkiska offensiven möjliggörs av att USA:s president Donald Trump tidigare i veckan plötsligt beslutade dra tillbaka amerikanska militärer från området.

Det kallar SDF för ett hugg i ryggen.

Saudiarabien och Kuwait brännmärker Turkiets offensiv och säger att den kommer att underminera regionens säkerhet och kampen mot jihadister.

Senaste nytt

 1. 00:10 Sverige vann Euro Floorball Tour

  Det krävdes ett straffdrama – men till slut blev det svensk seger mot Tjeckien för de svenska in...

 2. 23:44 Tung debut för nye Milan-tränaren

  Det blev ingen omedelbar positiv effekt när Stefano Pioli gjorde sin första match som tränare f...

 3. 23:45 Akelius känner skam över flyktingsituationen

  Fastighetsmiljardären Roger Akelius har de senaste åren skänkt lika mycket pengar till en utvald...

 4. 23:20 Grön våg sköljer över Schweiz

  En grön våg av miljömedvetenhet verkar ha sköljt in över Schweiz vid söndagens nationella val...

 5. 22:55 Nytt nattligt utegångsförbud i Chile

  Chile utlyser utegångsförbud i huvudstaden Santiago för andra natten i rad efter fortsatta samman...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Turkiet offensiv fördöms och ifrågasätts Turkiet offensiv fördöms och ifrågasätts