Annons
Annons
Annons

Litet museum med stor portion Alfredson

Uppdaterad: 2017-09-11 16:40

Ett femton kvadratmeter stort hus på Österlen. Kanske är det där man bäst hedrar minnet av Hasse Alfredson. Museet med humorduon Hasse och Tages skrattskatter håller extra öppet för besökare som sörjer hans bortgång.

Annons

Tegelhuset vid tågstationen i Tomelilla har varit museum i elva år och det var Hans Alfredson själv som tog initiativet.

Det var hans idé att det skulle bli ett museum här, det är hans skisser som legat till grund när man byggt museet, säger Figge Bergquist, vice ordförande för den ideella förening som driver museet, till TT.

Drygt en handfull människor får plats i museet åt gången, därför behövs ett kösystem och begränsad besökstid under välbesökta dagar. Genom åren har Alfredson själv besökt museet flera gånger, berättar Figge Bergquist.

Han gjorde det fram till för några år sedan, då han drog sig tillbaka från offentligheten. Han var nöjd med museets utseende och funktion, säger Bergquist och berättar om Alfredsons koppling till den lilla skånska orten.

Länge hade han ett sommarboende här i Tomelilla. Och när det var dags att hitta en bas för filminspelningar köpte man en gård utanför tätorten som inreddes som en filmgård.

Luckor och skåp

Bakom luckor och i lådor finns manus, bilder och rekvisita som hjälper till att minnas 1960- och 70-talens stora komiker Hasse Alfredson och Tage Danielsson. Rummet är målat i flera färger och visst finns det också en blommig falukorv här.

Tryck på knappen, säger Bergquist till en långväga besökare från Linköping.

Falukorven börjar snurra och i lokalen finns både ljud och filmer. Normalt är det säsongsstängt sedan ett par veckor tillbaka, men föreningen Hasse & Tage-museets vänner har kontaktats av några medier och därför har Figge Bergquist låst upp dörrarna. Och det visar sig vara mycket lägligt för Lasse Petersson, som inte visste att det skulle vara stängt.

Vi har åkt från Linköping för att komma hit, vi hade en resa på gång till Kivik och när det här hände var det läge att lägga resan precis nu, säger han.

TT: Hur minns du Hasse Alfredson?

Som en seriös spelevink, han vågade utmana samhället på sitt sätt. Humor är mycket viktigare än krig och det kunde både Hasse och Tage.

Öppnar extra

Nu på fredag öppnar museet extra klockan 9-15 för att folk ska ha möjlighet att besöka museet, utan att behöva göra en särskild förfrågan om det, så här utanför säsong.

Ofta är det folk i min egen ålder och uppåt som besöker museet, och om de frågar om pensionärsrabatt brukar jag säga “nej, då skulle vi få ge rabatt till i stort sett alla som kommer”. Men det är inte riktigt sant, även familjer kommer och många barn har ett stort intresse av att besöka museet eftersom det är byggt med så mycket lådor, skåp och knappar, säger Bergquist.

Att ta emot beskedet om Hans Alfredson bortgång var jobbigt, förklarar Bergquist.

Det är med djup stor sorg och bestörtning. Även om vi visste att Hasse varit krasslig en längre tid kom det här ändå som en chock.

Annons

Mest läst på News55.se

 1. "Världens fetaste kvinna" död

  En egyptiska, som tidigare kallats världens fetaste kvinna, har avlidit på ett sjukhus i Förenade...

 2. Jag såg pojkens självmordsförsök filmas av de vuxna

  För ett tag sedan upptäckte jag Charlie Brookers briljanta serie Black Mirror som har beskrivits s...

 3. Så vet du om du är drabbad av demens

  Sjukdomen demens har många egenskaper – framför allt är den svår att upptäcka i ett tidig...

 4. Två till sjukhus efter vätskeattack

  Två personer har förts till sjukhus efter att ha fått någon form av vätska kastad i ansiktet i...

 5. Skjuten i Tensta tidigare SVT-anställd

  Den man som blev skjuten i benet i Tensta i norra Stockholm i söndags kväll har varit anställd so...