Löfven: Det har kokat inom mig - News55
Annons
Annons

Löfven: Det har kokat inom mig

Uppdaterad: 2018-07-05 20:40

Statsminister Stefan Löfven går till storms mot extremister på nätet och i offentligheten som ger sig på demokratin.

Det har kokat inom mig, sade Löfven i sitt tal på Socialdemokraternas dag i Almedalen om nazisternas närvaro i Visby.

Annons
Annons

Oavsett om befintlig lagstiftning behöver användas bättre, eller nuvarande lag behöver skärpas, så ska min regering göra det som krävs för att vårt demokratiska samhälle ska kunna försvara sig själv, fortsatte S-ledaren.

Han framhöll att hat och hot, oavsett om det kommer från extrema till höger, vänster eller från islamistiska fundamentalister måste stoppas.

Löfven talade inför 4 100 åhörare som hade värmts upp av artisten Lars Winnerbäck. Till skillnad från under Centerledaren Annie Lööfs tal förekom inga störningar av nazister även om en del sådana fanns i publiken.

Vårt land ska aldrig låta antidemokratiska krafter utnyttja demokratin för att förgöra den, sade Löfven.

Han påminde att socialdemokrater och frisinnade och liberala krafter har stått upp för demokratin tidigare, kanske en vink till Centerpartister och Liberaler inför höstens val.

Förödande hat

Nu är det, enligt statsministern, dags för att alla goda krafter att välja rätt sida av historien. Läget liknar det på 1920- och 1930-talet, det parlamentariska läget är svårt och samhället polariserat.

Löfven hänvisade till en studie som visar att var tredje ung i Sverige avstår från att uttrycka sina politiska åsikter på nätet i rädsla för hat.

Annons
Annons

Vem kommer att vilja engagera sig för sitt samhälle i framtiden, vem vill synas i tv, skriva artiklar eller ens spela fotboll, om du riskerar att drabbas av detta avgrundsdjupa hat, detta totala mörker? sade han.

S-ledaren hävdade att ett samhälle som håller ihop, där människor får lika möjligheter, är ett medel mot hat och hot och extremism. Han påminde om de chanser han själv fått, ett fosterbarn.

Det finns tusen sätt mitt liv kunde ha gått fel på. Jag kunde ha blivit uppgiven, bitter, ensam, arg. Men jag fick växa upp i gemenskap och trygghet, sade han och beskrev värmen han fick hos sina fosterföräldrar och möjligheterna samhället gav honom.

“Är sossigt”

Det handlar både om möjligheter och att ställa krav, det är “sossigt”, enligt Löfven.

Människors liv kan förändras, genom höga krav och stora möjligheter. Det är möjligt, om vi håller ihop, sade Löfven som talade mycket lite, närmast i förbigående, om migrationspolitik i sitt tal.

Däremot var det mer av välfärdsfrågor, det som S själva hoppas ska vända partiets dåliga utgångsläge inför valet om bara två månader.

Han påminde om löften för att stärka pensionärers ekonomi, som att ta bort skillnaden i skatt mellan pensionärer och löntagare. Han listade satsningar på fler lärare, vårdanställda och poliser.

Annons

Vi har råd, försäkrade Löfven och citerade en rubrik ur en tidning som påstod att staten har för mycket pengar i ladorna.

Eldar på hatet

Han beskrev Moderaternas förslag om stora skattesänkningar som Robin Hood baklänges.

Och tveka inte om vilken sida som Sverigedemokraterna står på i den här konflikten, sade Löfven och kallade SD svenska mästare i problemformulering som ständigt talar om splittring i samhället.

Samtidigt bevisas det gång på gång att de gör allt för att elda på hatet på nätet, för att splittra oss allt mer, sade Löfven.

Senaste nytt

 1. 00:02 Handgranat detonerade i skolbyggnad

  I lördags kastade någon in ett föremål genom ett säkerhetsglas till en lokal som tillhör Karsb...

 2. 00:00 May undslapp nederlag i brexitomröstning

  Storbritanniens premiärminister Theresa May tvingades vika sig för EU-skeptikernas press och göra...

 3. 23:50 Ung man ihjälskjuten i Malmö

  Den man i 20-årsåldern som hittades skjuten i stadsdelen Rosengård i Malmö är död. Flera perso...

 4. 23:41 Pussy Riot släpper ny musik

  På onsdag släpps ny musik av aktivistkollektivet Pussy Riot. De två nya låtarna “Nightmare...

 5. 23:20 Egypten kan ge militärer amnesti

  Egyptens parlament har godkänt en lag som kan ge höga militärer immunitet mot åtal för brott me...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Löfven: Det har kokat inom mig Löfven: Det har kokat inom mig