Löfven följde inte försvarsberedningens råd - News55
Annons
Annons

Löfven följde inte försvarsberedningens råd

Uppdaterad: 2019-01-24 13:55

Försvarsberedningen rekommenderade att ansvaret för att samordna totalförsvaret koncentreras till försvarsdepartementet.

Men ansvaret är fortfarande uppdelat i regeringskansliet.

Annons
Annons

Jag är besviken för detta var ju en av de bärande delarna för att vi på allvar ska kunna samordna ett militärt försvar och ett civilt försvar i ett sammanhållet totalförsvar, säger Liberalernas försvarspolitiske talesperson Allan Widman, ledamot i Försvarsberedningen.

Försvarsberedningen, där samtliga riksdagspartier är representerade, lämnade för drygt ett år sedan en rapport om totalförsvaret till regeringen.

Försvarsberedningen konstaterade att ett välorganiserat regeringskansli är viktigt för att regeringen ska kunna fullgöra sina uppgifter inför och vid höjd beredskap. Beredningen föreslog att samordningen av totalförsvaret ska koncentreras till försvarsdepartementet.

Uppdelat ansvar

Men även efter att statsminister Stefan Löfvens nya regering tillträtt så finns ansvaret för samordningen av samhällets krisberedskap, inklusive civilt försvar, kvar på justitiedepartementet. För de frågorna ansvarar inrikesminister Mikael Damberg (S).

Någonstans ställer man sig frågan: Om regeringen inte hörsammar ett av våra viktigaste förslag som vi antagit i politisk enighet i beredningen, hur kommer det då att gå med de övriga förslagen vi lämnade för ett år sedan? säger Widman.

Annons
Annons

Försvarsberedningen skrev dock också i sin rapport att det ytterst ankommer på statsministern att organisera regeringsarbetet på det sätt som bedöms lämpligt.

Hänvisar till Löfven

Försvarsberedningens ordförande Björn von Sydow (S) vill inte kommentera frågan. Försvarsminister Peter Hultqvist hänvisar till statsminister Stefan Löfven.

Moderaternas försvarspolitiska talesperson Beatrice Ask, tycker att det är förvånande att Löfven inte passat på att följa försvarsberedningens rekommendationer när den nya regeringen tillträdde.

Med tanke på hur länge man höll på med regeringsbildningsprocessen så har man väl haft tid att fundera, säger hon.

Ask tycker inte att regeringen kan komma undan med att försvarsberedningens rapport från december 2017 var en delrapport och att slutrapporten kommer först i maj.

Om man vill förstärka det svenska totalförsvaret, om man vill åstadkomma resultat, så är det faktiskt nödvändigt att få en bättre ledning och samordning.

Hon tror att det behövs mycket mer samordning av olika beredskapskrafter, inte minst med tanke på den så kallade gråzonsproblematiken. Den innebär att det kan vara svårt att avgöra om till exempel sabotage eller påverkansoperationer är en del av ett militärt angrepp på Sverige eller inte.

Senaste nytt

 1. 22:00 Luleås svit lever - tack vare talangen

  Luleås bortasvit blir bara mer och mer imponerande. Mot Skellefteå kom den åttonde segern i rad n...

 2. 21:52 AIK säkrade finalbiljett

  I praktiken har det varit klart länge – nu är AIK också klart för allsvenska hockeyfinalen...

 3. 21:49 Drönare stoppade flygtrafik

  Återigen har en drönare stoppat flygtrafik. Den här gången var det en drönare som upptäcktes v...

 4. 21:46 Sverige mot slutkval efter rysarseger

  Det blev en riktig rysare, men de svenska basketherrarna lyckades besegra Danmark i den så viktiga...

 5. 21:45 Jollyroom krävs på miljonvite

  Konsumentombudsmannen (KO) kräver Jollyroom på tre miljoner kronor i vite för vilseledande reklam...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Löfven följde inte försvarsberedningens råd Löfven följde inte försvarsberedningens råd