Löfven om skjutningarna: Vedervärdiga attacker - News55
Annons
Annons

Löfven om skjutningarna: Vedervärdiga attacker

Statsministern Stefan Löfven fördömer helgens dödsskjutningar i El Paso och Dayton i USA som krävt 29 dödsoffer. “Helgens masskjutningar är vedervärdiga attacker på vanliga människor, precis som vid tidigare liknande dåd”, skriver Löfven (S), i ett mejl till TT.

Annons
Annons
USATT

“Jag vill framföra mitt varmaste deltagande till offrens familjer, anhöriga och vänner, i deras sorg. Mina tankar går också till de överlevande offer som riskerar men för livet. Sverige står vid USA:s sida i denna svåra stund”, fortsätter statsministern och tillägger att han framför kondoleanser till USA:s ambassad i Stockholm.

Politiker skakad

Den demokratiske politikern och El Paso-bon Beto O’Rourke befann sig i Las Vegas för att hålla ett framträdande när han fick höra om lördagens skjutning i El Paso som tagit 20 människors liv och skadat ytterligare 26.

Presidentaspiranten talade om behovet av att stoppa masskjutningarna som plågar USA innan han avbröt resan för att åka tillbaka hem.

Jag ber om allas styrka för El Paso nu, och om allas beslutsamhet att se till att det här inte fortsätter hända i vårt land, sade han med bruten röst i Las Vegas.

“Trump är rasist”

Polisen tror att den misstänkta skytten skrivit ett rasistiskt dokument som publicerats på nätet minuterna före skjutningen där han ger utlopp för sina tankar att invandringen från Latinamerika förstör delstaten Texas.

Beto O’Rourke, säger också i en intervju som CNN livesände, att rädslan för invandringen från Latinamerika bland amerikaner har spätts på av president Donald Trump.

Annons
Annons

Vi har sett en ökning av hatbrott under varje enskild månad under de senaste tre åren, då vi har en regering med en president som kallat mexikaner för våldtäktsmän och kriminella, säger O’Rourke.

Han (Donald Trump) är rasist och han eldar på rasismen i vårt land, och det sårar inte bara våra känslor. Det förändrar det här landet i grunden och det leder till våld, fortsätter han.

President Donald Trump fördömer dådet via Twitter : “Dagens skjutning i El Paso, Texas, var inte bara tragiskt, utan också en feg handling”, skriver han.

Tackar hjälparbetare

Flera amerikanska politiker fördömer dådet. Joe Biden, tidigare vicepresident och presidentkandidat till valet 2020, skrev på Twitter att det är hög tid att göra något åt vapenvåldet. “Hur många liv måste kortas? Hur många samhällen måste rivas isär? Det är mer än hög tid att vi vidtar åtgärder och avslutar den här epidemin av väpnat våld”, skriver Biden.

Bernie Sanders riktar skarp kritik mot den republikanledda senaten. “Alla i USA, inklusive jag själv, är förkrossade över nyheten om den senaste attacken i El Paso. Tyvärr, efter var och en av dessa tragedier, gör senaten ingenting. Det måste förändras”, skriver demokraten på Twitter.

Texas guvernör Gregg Abbott tackar hjälparbetare för deras snabba ingripande. “Texasbor sörjer i dag människorna från denna underbara plats. Vi förenar oss till stöd för alla offer. Vi tackar den första hjälpinsatsen för deras snabba åtgärder. Vi ber Gud att läka såren hos alla de som skadats”, skriver han på Twitter.

Senaste nytt

 1. 22:55 Dackarna seriesegrare för andra året i rad

  Dackarna hade redan säkrat en direktplats till semifinalerna i elitserien i speedway. I sista grund...

 2. 22:47 Plan nödlandade på Sturup efter rökutveckling

  Ett flygplan som lyfte från Köpenhamns flygplats Kastrup fick nödlanda på Sturup utanför Malm...

 3. 22:44 AIK illa ute i EL-kvalet – föll mot Celtic

  AIK höll ut i en halvlek. Sedan kom fallet. Den regerande svenska mästaren föll med 0–2 borta m...

 4. 22:34 Flicka allvarligt skadad av dörr på varuhus

  En fyraårig flicka skadades allvarligt när hon fick en ytterdörr över sig på ett byggvaruhus i...

 5. 22:27 First Aid Kit hyllar David Berman

  Svenska indiefolkduon First Aid Kit har släppt två nya låtar som en hyllning till nyligen avlidne...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Löfven om skjutningarna: Vedervärdiga attacker Löfven om skjutningarna: Vedervärdiga attacker