Luftföroreningar kan göra dig dement - News55
Annons
Annons

Luftföroreningar kan göra dig dement

Uppdaterad: 2018-04-14 22:05

Dålig luft kan inte bara orsaka Alzheimers sjukdom. Den kan också få sjukdomen att debutera tidigare än normalt. Det tror forskare efter att ha granskat personer som dött i förtid i en av världens största städer: Mexico City.

Annons
Annons

I ett försök att ta reda på hur stadsmiljön i så kallade megastäder påverkar hälsan har forskare knutna till University of Montana i USA analyserat resultatet av 203 obduktioner av personer i åldrarna elva månader till 40 år, som alla hade levt i Mexico City där runt 24 miljoner människor bor.

Annons
Annons

Forskarna letade bland annat efter olika proteiner som ökar risken för Alzheimers sjukdom samt i vilken utsträckning individerna hade blivit exponerade för så kallade PM2,5, det vill säga luftföroreningspartiklar som är mindre än 2,5 mikrometer i diameter och som, på grund av sin lilla storlek, kan tränga in i och påverka hjärnan.

Det visade sig att en övervägande majoritet av de undersökta hjärnorna hade mer eller mindre tydliga tecken på Alzheimers sjukdom och att det fanns en direkt korrelation mellan kumulativ exponering för PM2,5 och mängden riskhöjande proteiner, som tau och betaamyloid.

Forskarna, som redovisar sina resultat i tidskriften Environmental Research, drar slutsatsen att luftföroreningar inte bara kan orsaka Alzheimers sjukdom – utan att de också kan accelerera händelseförloppet så att sjukdomen debuterar tidigare än normalt.

“I förorenade områden börjar kännetecknen på Alzheimers sjukdom redan i barndomen och vi måste implementera effektiva skyddsåtgärder tidigt i livet. Åtgärder decennier senare är meningslösa”, säger en av forskarna bakom studien, Lilian Calderón-Garcidueñas, i ett pressmeddelande.

Senaste nytt

 1. 17:43 Explosion på chilenskt sjukhus - minst tre döda

  Minst tre personer har omkommit i en explosion på ett sjukhus i Concepción, Chile, rapporterar chi...

 2. 17:40 L vill åter ha klasser för svaga elever

  Liberalerna vill att elever som har svårt att hänga med eller är stökiga ska sättas i särskild...

 3. 17:40 Utland sänkte IFK Kalmar: "Riktigt roligt"

  Utland kom in och sänkte Kalmar Hon började på bänken, men när första halvlek var över hade L...

 4. 17:28 Holtby räddade Hamburg

  Hamburg vann måstematchen hemma mot Freiburg i kampen om att slippa nedflyttning från Bundesliga...

 5. 17:22 Storvreta bröt Faluns guldsvit

  Falun hade aldrig förlorat en SM-final. Den sviten såg Storvreta till att sticka hål på. Uppsala...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Luftföroreningar kan göra dig dement Luftföroreningar kan göra dig dement