Många motar krisen med mer shopping - News55
Annons
Annons

Många motar krisen med mer shopping

Trots en växande arbetslöshet och stundande lågkonjunktur till följd av coronakrisen väljer många att shoppa mer än vanligt. Allra helst saker de kanske egentligen inte behöver.

Annons
Annons
(TT)Ekonomi
Coolstuff får in nya varor till lagret varje dag och har omkring 600 produkter i sitt sortiment.

Coolstuff får in nya varor till lagret varje dag och har omkring 600 produkter i sitt sortiment.
För att nå ut till sina kunder på ett snabbt och tillfredsställande sätt är det viktigt att infrastrukturen fungerar, menar Kajsa Knapp.

För att nå ut till sina kunder på ett snabbt och tillfredsställande sätt är det viktigt att infrastrukturen fungerar, menar Kajsa Knapp.
Ett 40-tal anställda jobbar på Coolstuffs kontor i Malmö, där även alla produkter förbereds och fotograferas innan de läggs ut på sajten.

Ett 40-tal anställda jobbar på Coolstuffs kontor i Malmö, där även alla produkter förbereds och fotograferas innan de läggs ut på sajten.

Folk vill ha roligt, men med mindre medel än förut, säger Kajsa Knapp, vd för e-handelssajten Coolstuff.

De flesta hushåll i Sverige uppger att de håller hårdare i pengarna och har minskat sin konsumtion under coronapandemin, enligt en rapport från Svensk handel från april.

Parallellt sker en annan utveckling – även om de totala inköpen går ner köper vissa mer av sådant de egentligen skulle kunna klara sig utan.

Må bättre för tillfället

John Magnus Roos, doktor i psykologi vid Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola, har sett liknande konsumtionsbeteenden hos människan i tidigare kriser. Det är till exempel inte ovanligt att försäljningen av snabbmat och alkohol går upp i tider som dessa.

Annons
Annons

När framtiden är oviss tänker konsumenterna inte lika mycket på långsiktiga och kostsamma köp, utan lönen tenderar att spenderas på sådant som kan uppfattas som ännu mer onödigt, säger Roos och fortsätter:

Konsumenter bränner pengar av tristess, men också för att livet ska kännas meningsfullt när man inte har så mycket andra framtidsutsikter. De köper det för att må bättre för tillfället.

Ändå ha kul

E-handelsföretaget som Kajsa Knapp driver ihop med sambon Christian Omander kränger prylar av alla möjliga slag – från maskeradkostymer till badbaljor – och har haft en ökad försäljning de senaste månaderna.

Det är lågkonjunktursprodukter så till vida att även om man inte har råd att renovera hela köket eller kan åka på semester vill man ändå lägga några hundralappar på att ha kul med familjen, säger hon.

Isolerade köper mer

Skånebaserade Coolstuff har kunder runt om i Europa. Kajsa Knapp förklarar att ju hårdare restriktioner ett land har, desto mer har företaget sålt till det landet.

Hon nämner den så kallade “läppstiftseffekten” – teorin om att under en lågkonjunktur säljs mer läppstift än någonsin. När allt annat är jobbigt ökar begäret efter att unna sig något för sin egen skull.

Många av våra produkter hör till den kategorin, säger hon.

Oro för dyster ekonomi

Annons

Redan före coronakrisen såg både lågprissajter och lyxbutiker ett uppsving i försäljningen. Men endast den förstnämnda kategorin lär komma ut starkare på andra sidan, tror John Davidson, chefsekonom på Svensk handel.

Många gillar att fynda, och det kan förstärkas när normala semestrar till utlandet inte längre blir av. Då kan det definitivt bli mer av den här typen av köp. Det gäller inte bara lågpris utan också heminredning och trädgårdsprodukter, säger han.

Den trenden har Kajsa Knapp redan identifierat och slagit mynt av. Samtidigt är många framtidsprognoser dystra, med hög arbetslöshet och en djup lågkonjunktur. Kanske går det inte ens att köpa sig glad för stunden då.

Den största oron är att en nattsvart ekonomi väntar. Att även om folk vill köpa våra produkter så kan de inte, säger hon.

Senaste nytt

 1. 01:24 Trump hotar med order mot Twitter

  Donald Trump kommer inom kort att skriva under en presidentorder om sociala medier. Det uppger Vita...

 2. 00:43 Över 100 000 virusdöda i USA

  USA har nu officiellt rapporterat in över 100 000 avlidna i spåren av coronaviruset.

 3. 00:27 Pojke träffad av blixt efter fotbollsträning

  En sjuårig pojke har träffats av blixten på Värmdö, öster om Stockholm, rapporterar SVT Nyhete...

 4. 23:50 Poliser sparkas efter att svart man dog

  En film som visar hur poliser i Minnesota misshandlar en obeväpnad svart man har spridits på inter...

 5. 23:25 FN-oro över uppgifter om stridsflyg i Libyen

  Ryssland har inte skickat försvarsstyrkor till Libyen, hävdar talesmannen Vladimir Dzjabarov. Men...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Många motar krisen med mer shopping Många motar krisen med mer shopping