Ärkebiskopen: Danius förmedlade ljus - News55
Annons
Annons

Ärkebiskopen: Danius förmedlade ljus

Uppdaterad: 2019-11-08 18:20

Sara Danius fick möjligheter och utmaningar i livet utöver det vanliga. Och hon tog dem. Hon erövrade en självklarhet i allt – och berörde. Det sade ärkebiskopen Antje Jackelén under begravningen i Stockholm.

Annons
Annons
KulturTT
Ärekbiskop Antje Jackelén höll i begravningen. Pressbild.

Ärekbiskop Antje Jackelén höll i begravningen. Pressbild.

Redan en timme före klockringningen ringlade sig en kö till Storkyrkan, blott ett stenkast från Börshuset i Gamla stan.

Kyrkan blev i det närmaste fullsatt av människor som kommit för att ta avsked av författaren, professorn i litteraturvetenskap och Svenska Akademiens första kvinnliga ständiga sekreterare. Som sådan blev Sara Danius både historisk och en feministikon.

“Som en rosa explosion bland tillknäppta frackar”, skrev författaren Tove Folkesson i sin minnestext i Svenska Dagbladet apropå den klänning Sara Danius bar på fjolårets Nobelprisutdelning. Inne i Storkyrkan fanns samma rosa klänningsexplosion uppbyggd av rosa och orange blommor framför de mer traditionella blomsterkransarna.

Hon brann för bildning och förkroppsligade dess väsen att kunna kliva mellan olika ämnen, koppla ihop högt och lågt, se djupet i ytan, sade Antje Jackelén i sitt griftetal och citerade vad Danius själv sagt om en förbisedd briljant kvinna:

”I regel presenteras hon tillsammans med andra, i stil med ett sladdrigt salladsblad inklämt mellan två hamburgerbröd. Som av en händelse råkar dessa vara män.”

Stolt och ödmjuk

Annons
Annons

Sara Danius glädje över uppdraget som ständig sekreterare bottnade i övertygelsen om att tjäna någonting som är större än det vi är som individer, framhöll ärkebiskopen, som i hennes hållning såg både stolthet och ödmjukhet.

Jackelén betonade också hennes kärlek till ordet och menade att Danius, även i sjukdomens skugga, förmedlade ljus och liv. Efter att cancern kommit tillbaka sade Danius: “Risken är större, men rädslan är mindre”.

Här talar tillit. Intellekt och känslor har nått samförstånd. Tillit gör livet uthärdligt. När hjärna och hjärta förstår varandra växer vishet. Så att vi kan acceptera oss själva som de sammansatta och komplexa varelser vi alla är, sade Jackelén.

En timmes avsked

Den inledande ceremonin följdes av avskedstaganden som tog drygt en timme. Efter Sara Danius stora familj fick övriga närvarande gå fram till kistan.

Där fanns bland många andra akademiledamöterna Kjell Espmark och Peter Englund, författarna Sara Stridsberg och Agneta Pleijel samt Nobelstiftelsens ordförande Lars Heikensten.

Senaste nytt

 1. 04:38 Mördarelefanten Ladin ska omskolas

  Den fruktade elefanthannen som dödat fem bybor i delstaten Assam i nordöstra Indien ska, om möjli...

 2. 04:23 Sjunkande börser i Asien

  Handeln på Asiens börser präglades av osäkerhet inför de fortsatta handelssamtalen mellan USA o...

 3. 03:51 Översvämmat Venedig ber om hjälp

  Delar av Venedig stod under tisdagen under vatten.

 4. 03:48 Bråk slutade i pistolhot på barnkalas

  Två män har dömts för försök till utpressning och en för olaga hot efter en rad händelser so...

 5. 03:40 100 000 träd ska få Oslo att blomma

  Oslo ska bli en grönare stad. Som ett första steg ska det under nästa år planteras 10 000 träd...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Ärkebiskopen: Danius förmedlade ljus Ärkebiskopen: Danius förmedlade ljus