Ministern: Möte om Kallak inte aktuellt - News55
Annons
Annons

Ministern: Möte om Kallak inte aktuellt

Uppdaterad: 2019-10-10 07:45

Processen för att pröva tillståndet för en gruva i Kallak tar alldeles för lång tid, anser bolaget Beowulf Mining, som nu kräver en träff med näringsministern. Men ett möte av sådant slag är inte aktuellt, säger Ibrahim Baylan (S).

Annons
Annons
PolitikTT

För sex år sedan ansökte gruvbolaget Beowulf Mining om bearbetningskoncession för att få bryta järnmalm i Kallak utanför Jokkmokk. Länsstyrelsen sade nej till planerna men Bergsstaten ansåg att tillstånd skulle ges, varför beslutet har överlåtits till regeringen. Där har det legat sedan sommaren 2017.

Moderaten Mattias Karlsson anmälde i veckan regeringen till riksdagens konstitutionsutskott (KU) för vad han anser är en saktfärdig hantering av ärendet.

Ärendet verkar så klart, därför är det extra märkligt att regeringen inte kan komma fram till ett beslut, sade han till TT.

Möte med ministern

I en intervju med SVT berättar Beowulfs vd Kurt Budge att de i ett brev till näringsminister Ibrahim Baylan (S) nu kräver ett möte om processen, som de anser pågått alldeles för länge.

Vi har i det här fallet ingen transparens i processen och ingen uppfattning om när man kommer att fatta beslut om vår ansökan, säger han till SVT.

Ibrahim Baylan säger i en skriftlig kommentar till TT att det inte planeras något möte med bolaget i dagsläget, och hänvisar till att statssekreteraren mötte representanter från bolaget i somras.

Beslutet kring bearbetningskoncessionen innehåller komplexa frågeställningar och omfattande underlag som påverkar handläggningstiden, säger Baylan.

Annons
Annons

“När regeringen beslutar i ett regeringsärende är det slutprodukten av en lång och noggrann förberedelseprocess inom Regeringskansliet.”

Gruvkonflikten i Kallak utanför Jokkmokk sträcker sig flera år tillbaka, och har kantats av demonstrationer, protester och blockader för provborrningar till gruvan. Samebyarna Sirges och Jåhkågasska har från början motsatt sig gruvplanerna.

Partsinlaga

Jenny Wik Karlsson, ombud för Sirges sameby och förbundsjurist vid Svenska Samernas Riksförbund, säger sig förstå att den komplicerade frågan drar ut på tiden, och hänvisar bland annat till att ansökan om bearbetningskoncession har behövts kompletteras under tiden.

Hade det funnits fullgott underlag för ansökan kanske vi inte hade haft den här långa handläggningstiden, säger hon.

Om Beowulf framöver skulle ha ett möte med ministern måste däremot också samebyarna få chansen att göra sin sak hörd, framhåller Jenny Wik Karlsson.

Beowulfs begäran är en partsinlaga. Då måste också den andra parten få samma möjlighet.

Senaste nytt

 1. 00:10 Sverige vann Euro Floorball Tour

  Det krävdes ett straffdrama – men till slut blev det svensk seger mot Tjeckien för de svenska in...

 2. 23:44 Tung debut för nye Milan-tränaren

  Det blev ingen omedelbar positiv effekt när Stefano Pioli gjorde sin första match som tränare f...

 3. 23:45 Akelius känner skam över flyktingsituationen

  Fastighetsmiljardären Roger Akelius har de senaste åren skänkt lika mycket pengar till en utvald...

 4. 23:20 Grön våg sköljer över Schweiz

  En grön våg av miljömedvetenhet verkar ha sköljt in över Schweiz vid söndagens nationella val...

 5. 22:55 Nytt nattligt utegångsförbud i Chile

  Chile utlyser utegångsförbud i huvudstaden Santiago för andra natten i rad efter fortsatta samman...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Ministern: Möte om Kallak inte aktuellt Ministern: Möte om Kallak inte aktuellt