Musikarkiv förlorades i brand för tio år sedan - News55
Annons
Annons

Musikarkiv förlorades i brand för tio år sedan

Inspelningar av många av världens största artister ska ha gått förlorade i en brand 2008, något som uppmärksammas först nu. Bland artisterna finns Nirvana, Elton John, Aretha Franklin, Eminem och förmodligen tusentals andra, skriver BBC.

Annons
Annons
MusikTT
Annons
Annons

Det var New York Times som i ett reportage undersökte den stora branden på Universal Studios i Hollywood för elva år sedan och kom över konfidentiella dokument som visade att omkring 500 000 låtar hade gått förlorade. Tidigare har det rapporterats att ett stort antal filmer förstördes, men att även ljudinspelningar förvarats i byggnaden har inte varit känt. Universal förnekar nu att förlusten av inspelningarna skulle ha speciellt stor betydelse för musikindustrin.

“Incidenten påverkar inte tillgängligheten för redan utgiven musik, inte heller påverkar det artisternas utbetalningar”, skriver Universal Music Group i ett uttalande. Bolaget anklagar dessutom New York Times för att ha missförstått vidden av skadorna och därmed vilseleda allmänheten.

Inspelningarna var masterkopior, vilket innebär att det är de studioinspelningar som sedan kopieras till cd, vinyl och digitala kopior. Nu när originalexemplaret av ett visst album är förlorat får branschen i stället förlita sig på kopior av detsamma.

Vid tiden för branden rapporterade medier att mellan 40 000- och 50 000 videor och filmrullar ska ha skadats i branden, men att det fanns kopior på annat håll. Branden startade efter att taket på en av byggnaderna på Universal Studios underhållits och arbetare använt blåslampa. Efter avslutat arbete var taket fortfarande varmt och en brand startade, som spreds till byggnaden där filmer och ljudupptagningar förvarades.

Senaste nytt

 1. 11:10 Nattid: Hatet gör mig bara större

  Hon har tre miljoner följare. Men länge hade hon knappt en enda vän. Influeraren Nathalie Daniels...

 2. 11:04 Bernholm trea på världsrankningen

  Fyra stora finaler och bronset i Europeiska spelen i Minsk har gjort att Anna Bernholm klättrat p...

 3. 11:03 Försenat förslag om andningshjälp läggs fram

  Från och med den 1 november ska hjälp med andning ge rätt till personlig assistans, enligt regeri...

 4. 11:01 Eddahri missar nattmatchen i Sundsvall

  Lördagens allsvenska match på NP3 arena skulle bli speciell av dubbla skäl för Omar Eddahri.

 5. 10:47 Konsumentverket ser brister i spelreklam

  Spelreklam som brister i måttfullhet, saknar viktig information, är vilseledande och brister i hur...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Musikarkiv förlorades i brand för tio år sedan Musikarkiv förlorades i brand för tio år sedan