Nådeansökan för terroroffer inlämnad - News55
Annons
Annons

Nådeansökan för terroroffer inlämnad

Uppdaterad: 2019-07-11 17:50

Regeringen har fått en ovanlig nådeansökan, om rätt för en ukrainsk kvinna att få stanna i Sverige. Kvinnan miste ett ben i terrordådet i Stockholm 2017 och vittnade sedan i rättegången. Kvinnan har nekats uppehållstillstånd.

Annons
Annons
TerrorismTT

Yrkandet innebär att hon ska få vistas i riket, säger advokat Henrik Hoffman, som företräder kvinnan, till TT.

I ansökan begärs att regeringen “av nåd” låter kvinnan vistas i Sverige, trots att hon fått ett utvisningsbeslut som inte kan överklagas ytterligare.

Henrik Hoffman hävdar att en skrivning i regeringsformen, en av Sveriges grundlagar, kan användas för att ge kvinnan rätten att stanna i landet genom att ansöka om nåd. Nåd används i princip uteslutande när personer som dömts för brott vill slippa sitt straff eller få det förkortat.

Gammalt rättsfall

Det har alltid haft med brott att göra, konstaterar Henrik Hoffman, men tillägger att han och hans medarbetare har hittat ett rättsfall från 1941 som skulle kunna stödja kvinnans sak.

Han hänvisar också till kommentarer till regeringsformen som han menar öppnar för regeringen att bevilja nåd och i det här fallet då i form av rätt att vistas i Sverige. Det handlar inte om att regeringen går in och ändrar på det formella beslutet om avslag på uppehållstillstånd.

I nådeansökan hänvisar Hoffman också till regeringen i och med den så kallade gymnasielagen gick in och tog ett snabbt beslut om att låta tusentals ensamkommande unga att stanna för att studera, trots att de hade uttömt möjligheterna till uppehållstillstånd.

Annons
Annons

Den närmast ansvarige ministern, migrationsminister Morgan Johansson (S) är inte tillgänglig för en kommentar. Hans kollega på justitiedepartementet, inrikesminister Mikael Damberg (S), säger till TT, i samband med en allmän pressträff efter dagens regeringssammanträde:

Debatt om nåd

I Sverige är det ytterst domstolarna som avgör det här, regeringen får inte och ska inte uttala sig om enskilda ärenden. Däremot har det förts debatt om huruvida regeringen kan ge nåd i något avseende. Men vi har inte fått någon nådeansökan.

TT: Har ni gjort någon bedömning av om en nådeansökan skulle få bifall?

Det beror helt på hur den ser ut, men regeringen kan ju inte gå utöver den möjlighet som regeringen har enligt lagen att ge nåd.

Senaste nytt

 1. 05:02 Små rörelser i Asien

  Tokyobörsen sjönk marginellt vid öppningen på tisdagen. Den japanska yenen steg, vilket fick han...

 2. 04:41 Stal dyra kanariefåglar åt sin lärare – döms

  En 17-åring och dennes lärare döms för att ha lurat en småländsk fågelsamlare och stulit ett...

 3. 04:38 Tre till sjukhus efter radhusbrand

  En radhuslänga började brinna i Akalla i nordvästra Stockholm under natten till tisdag.

 4. 04:21 Svenskarna långt efter i öppet vatten

  Victor Johansson hoppades på ett storlopp på 10 kilometer i öppet vatten i sim-VM. Efter förra v...

 5. 04:18 Därför valde Los Angeles Björnfot

  Som 22:a spelare i årets NHL-draft valde Los Angeles den svenske backtalangen Tobias Björnfot. En...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Nådeansökan för terroroffer inlämnad Nådeansökan för terroroffer inlämnad