Nätpedofiler mer aktiva i virusets spår - News55
Annons
Annons

Nätpedofiler mer aktiva i virusets spår

Uppdaterad: 2020-03-26 08:25

Att fler är hemma och online har lett till ökade sexualbrott på internet, rapporterar Ekot med hänvisning till polisen. Ecpat öppnar särskild stödlinje för barn, och medan många yngre far illa tycker nätpedofilerna att de har ett bra läge.

Annons
Annons
BrottTT
ECPAT Sveriges generalsekreterare Anna Hildingson Boqvist ser en ökning av utsatthet för barn på nätet under coronapandemin.

ECPAT Sveriges generalsekreterare Anna Hildingson Boqvist ser en ökning av utsatthet för barn på nätet under coronapandemin.

Som en följd av coronapandemin och att allt fler håller sig hemma har nätrelaterade sexualbrott mot barn ökat enligt polisen, enligt Ekot.

Framför allt är det skrämmande att förövarna själva uttrycker att det är många barn på nätet och de är lättillgängliga eftersom kontrollen på vissa appar och plattformar är mindre än det brukar vara, säger Patrick Cordner, sektionschef för polisens nationella it-brottscentrum, till radion.

Tyvärr har vi också sett det, att förövare pratar om att den här situationen där barn är mer hemma med mindre vuxenstöd omkring sig går att utnyttja, säger Anna Karin Hildingson Boqvist, generalsekreterare på Ecpat Sverige.

Mer på nätet

Hildingson Boqvist säger också att de vanliga vuxna kontakter som barn annars har, nu har reducerats eftersom många är hemma från skola och fritidsaktiviteter. På grund av de omständigheterna startar Ecpat Sverige en ny stödlinje dit barn kan ringa som vill ha stöd.

Annons
Annons

Nu i och med den situation vi har med corona kommer barn vara mer på nätet. Stödlinjen är för att barn och unga ska kunna få nån att prata med om hur man ska vara trygg på nätet, och få stöd och hjälp om barnen har varit utsatt för något, säger generalsekreteraren.

Enligt polisen handlar det dels om att förövare i högre utsträckning tar kontakt med barn för att utnyttja dem sexuellt, dels att de delar mer övergreppsmaterial på nätet.

Minskad kontroll

Enligt polisens övervakningar ses en tydligt ökad aktivitet där förövare själva tycker att de har ett gynnsamt läge under pandemin när fler barn är online, och kontrollen i vissa fall minskar, enligt Ekot. Kontakten med barn tas främst på vanliga sajter, chattar, sociala medier och onlinespel.

Det ska man komma ihåg att det är absolut ingen speciell plattform. Det kan vara allt från (spelkonsolen) PS4 till andra chattar av olika slag, säger Patrick Cordner.

Senaste nytt

 1. 19:00 Flyg till Gotland och Norrland ska säkras

  Norrland och Gotland riskerar att bli utan flyglinjer i viruskrisen. För att säkra samhällsviktig...

 2. 18:56 Riksbanken lånar ut till enskilda firmor

  Riksbanken ska låna ut 500 miljarder kronor, och har nu bestämt sig för att även låna ut till e...

 3. 18:50 Coronaviruset stoppar spel i British Open

  Coronaviruset fortsätter att sätta stopp för sportevenemang. Senast i raden: herrarnas golfmajor...

 4. 18:40 Norge: Vi har smittan under kontroll

  Vi har fått coronasmittan under kontroll, säger Norges hälsominister Bent Høie (H) på en pressk...

 5. 18:40 M och KD vill kunna bromsa ökad regeringsmakt

  Moderaterna och Kristdemokraterna går delvis emot regeringens planer på att öka sin makt för att...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Nätpedofiler mer aktiva i virusets spår Nätpedofiler mer aktiva i virusets spår