Nilsson: "För oss var det en bragd" - News55
Annons
Annons

Nilsson: “För oss var det en bragd”

Sveriges allra första seger i en VM-stafett på damsidan gör skidkvartetten till en av tre storfavoriter till bragdguldet.

För oss var det en bragd, säger Stina Nilsson.

Annons
Annons
SportTT

Ebba Andersson, Frida Karlsson, Charlotte Kalla och Stina Nilsson snuvade favoriten Norge på guldet i österrikiska Seefeld genom att Stina Nilsson på sistasträckan lyckades hänga på Therese Johaug och sedan passera henne på insidan inför spurten.

Startåkaren Ebba Andersson håller med Stina Nilsson om att prestationen var en bragd med tanke på förutsättningarna inför loppet – att förberedelserna inte var optimala.

Jag var inte i den form jag hade visat tidigare på grund av hälsoproblem, Frida skulle få köra en stafettsträcka i seniorsammanhang för första gången under ett mästerskap, Charlotte hade också slitit en del med formen och Stina hade också en del frågetecken med tanke på hennes skada (inför VM), säger Andersson.

För Stina Nilsson var det andra stafettguldet i VM efter guldet i sprintstafett tillsammans med Maja Dahlqvist.

Det är jättehedersamt att få vara med i diskussionerna, det har varit ett otroligt starkt idrottsår, säger Nilsson.

Det som kanske talar emot stafettlaget är att OS-guldlaget i Sotji belönades med bragdguldet 2014. Charlotte Kalla är den enda i kvartetten som var med då också.

Dominant i två sporter

Annons
Annons

På tisdagen delar Svenska Dagbladet ut sin bragdmedalj, mer känd som bragdguldet, till den eller de idrottare som gjort den bästa svenska idrottsprestationen det senaste året. Många gånger går priset till idrottare som haft en bragdartad framgång.

Till favoritskaran hör definitivt Tove Alexandersson som totaldominerat i två sporter – orientering och skidorientering.

Hon har tagit fem VM-guld i år, tre i orientering och två med skidor. Alexandersson tog också hem världscupen i orientering för sjätte året i följd efter att ha vunnit åtta av nio deltävlingar. Hon vann även samtliga fem etapper i O-ringen med en segermarginal på 30 minuter.

27-åringen har funnits med i bragdguldsdiskussionerna de tre senaste åren och kan bli den andra orienteraren att få bragdguldet efter Annichen Kringstad 1981.

Ståhl motsvarade förväntningar

Den främsta kandidaten på herrsidan är sannolikt Daniel Ståhl efter sitt VM-guld i diskus. Han dominerade diskussporten i somras och vann bland annat Diamond League-finalen innan han åkte till VM i Doha och motsvarade förväntningarna med ett guldkast på 67,59 meter.

Senaste nytt

 1. 14:55 Time utser Greta Thunberg till årets person

  Klimataktivisten Greta Thunberg utses till årets person av den amerikanska tidskriften Time. Hon...

 2. 14:50 Asap Rocky: Alla från förorten går in gratis

  Rapstjärnan Asap Rocky är tillbaka i Stockholm för en spelning i Globen. Och alla från förorten...

 3. 14:45 "Månlöfte" ska få klimatet att lyfta

  En “grön giv” blir EU:s verktyg för att bekämpa klimatförändringarna. Skärpta utsl...

 4. 14:45 Börsen repar sig något

  Efter en trevande inledning sjönk Stockholmsbörsen sedan de nya inflationssiffrorna släppts. Stig...

 5. 14:35 Militärklädd beväpnad man vid skola i Norge

  En ung man iklädd militärkläder har gripits med kniv och ammunition på sig vid en skola i Trondh...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Nilsson: “För oss var det en bragd” Nilsson: “För oss var det en bragd”