Många frågetecken efter Nordeabesked - News55
Annons
Annons

Många frågetecken efter Nordeabesked

Uppdaterad: 2017-09-07 20:39

Känslorna svallar efter beskedet om Nordeas flytt från Sverige. Men vad flytten betyder för svensk ekonomi är än så länge oklart.

Kvarvarande banker kan inte förvänta sig lägre krav.

Annons
Annons

Jag förstår om folk är frustrerade och förbannade. Här har vi en bank som två gånger har fått rejäl hjälp, hela förutsättningen för att banken finns är svenska skattebetalare och tacken för det är: Nu flyttar vi huvudkontoret, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Men vid sidan av prestigeförlusten i en Nordeaflytt finns det än så länge ingen klar bild av vad flytten kommer att betyda för svensk ekonomi.

Beror på villkoren

Flera analytiker har luftat uppfattningen att det här borde leda till lättade krav på övriga storbanker, då en del av riskerna i systemet försvinner med Nordea. Men Johan Hansing, Svenska Bankföreningens chefsekonom, är inte beredd att skriva under på sådana krav.

I dag kan vi inte göra det, för vi vet inte vad kraven från bankunionens tillsynsmyndighet på Nordea kommer att innebära, säger han, och fortsätter:

Om man hamnar i en situation att de kraven blir helt annorlunda än på de andra stora bankerna, men bankerna samtidigt konkurrerar om samma kunder på samma marknad förändrar det läget. Men det är en hypotetisk fråga.

Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen vill inte ge något bestämt svar på vad en Nordeaflytt betyder för Sverige. “Det beror på”, är hans sammanfattning.

Annons
Annons

Det Sverige måste vara vaksamt på är om Nordeas kapitalbas krymper. Men vi vet inte vilka krav ECB kommer att ställa, säger Thedéen.

Bankerna sammanflätade

Oavsett är det inte givet att kraven på andra banker kan sänkas bara för att Nordeas balansräkning flyttar, fortsätter han.

En annan del är att bankerna är sammanflätade. Skakar det i en bank riskerar det att sprida sig som en dominobricka till andra banker, säger han.

Han pekar på att bankerna varje dag lånar pengar av varandra på dagslånemarknaden och att de själva och deras olika liv- och pensionsbolag äger varandras säkerställda obligationer.

Till det kommer att spelplanen kan vara förändrad när flytten genomförs, eftersom nya internationella regelverk är på gång, tillägger han.

Insynen försvinner

Riksgälden, den myndighet som har ansvaret för att hantera krisande banker, anser att det hade varit bättre för Sverige om Nordea stannade, med hänsyn till insyn och mandatet att arbeta förebyggande och hantera en finansiell kris. Får Nordea problem kommer det ändå indirekt att påverka det svenska samhället.

En linje som även riksbankschef Stefan Ingves är inne på.

På ett eller annat sätt är det fortfarande så att Nordea är en stor bank i Sverige.

Han kan inte se några skäl till att kraven på bankerna skulle mildras när Nordea nu får sin hemvist i Finland.

Annons

Vårt jobb är att se till att riskerna är hanterliga i den finansiella sektorn och oberoende av var bankerna råkar ha sin hemvist, säger Ingves.

 

 

Senaste nytt

 1. 16:50 Bråk efter beslut om rockstjärnas grav

  Barnen till den avlidne franske rockstjärnan Johnny Hallyday reagerar med bestörtning på nyheten...

 2. 16:40 Hole-in-one men ingen seger för Stenson

  Henrik Stenson gav sig själv en smakstart i jakten på sin första Europatourseger på svensk mark...

 3. 16:40 Fuchs mästare – svenskarna utan medaljer

  Peder Fredricson och Henrik von Eckermann hade båda chansen i EM-finalen i Rotterdam. Då kom rivni...

 4. 16:40 Helikopter och flygplan kolliderade – sju döda

  Minst sju personer, två av dem barn, har omkommit i en kollision mellan en helikopter och ett mindr...

 5. 16:24 Oavgjort mellan Piteå och Rosengård

  Förra årets mästare Piteå behövde en seger hemma mot årets ledare Rosengård för att närma s...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Många frågetecken efter Nordeabesked Många frågetecken efter Nordeabesked