Expert: Kanske ingen katastrof för Johnson - News55
Annons
Annons

Expert: Kanske ingen katastrof för Johnson

Uppdaterad: 2019-10-20 00:00

Efter år av ältanden, suckanden och tvära politiska brexitkast skulle brittiska underhuset ha röstat om premiärminister Boris Johnsons nya utträdesavtal med EU. Men ännu en gång slog det stopp i maskineriet – ändå tror en analytiker att Johnson fortfarande har en chans att baxa landet ur EU till månadsskiftet.

Annons
Annons
StorbritannienTT

De flesta väntade sig att det brittiska parlamentets underhus på lördagen skulle rösta om det nya förslaget till avtal med EU. Men i stället gav underhuset – med siffrorna 322–306 – stöd till ett tillägg som lagts fram av ledamoten Oliver Letwin, vilket innebär att omröstningen om brexitavtalet ställs in och att all lagstiftning rörande brexit först ska vara behandlad.

I stället tvingas Johnson be Bryssel om att skjuta upp tidsfristen för brexit till månadsskiftet januari–februari. Men samtidigt meddelar premiärministern paradoxalt nog att han trots detta egentligen står fast vid ett utträde till den 31 oktober, och planerar för en ny omröstning om brexitavtalet i underhuset på tisdag.

Nicholas Aylott, docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola och expert på brittisk politik, säger att lördagen innebar ett bakslag för Johnsons brexitavtal.

Men det var kanske ingen katastrof – för parlamentet sade inte nej, bara att man ska vänta.

Regeringen har fortfarande en möjlighet att vinna en omröstning på tisdag, fortsätter Aylott.

“Skulle kunna gå”

Att behandla all lagstiftning rörande brexit kan ta lång tid, visar tidigare exempel.

Annons
Annons

Men Johnson sade också på lördagen – samtidigt som han klargjorde att den 31 oktober fortfarande gäller för utträdet – att han nu tänker lägga fram de brexitrelaterade lagförslagen i parlamentet.

TT: Är de ens möjliga att behandla på mindre än två veckor?

Åsikterna går isär på den fronten men min gissning, och det är bara en gissning, är att det eventuellt skulle kunna gå, svarar Aylott.

Turerna har varit många, invecklade och svårtolkade sedan britterna i en folkomröstning i juni 2016 röstade för att lämna EU.

Det brexitavtal underhuset skulle ha röstat om på lördagen innehåller en ny lösning för att hålla gränsen mellan brittiska Nordirland och EU-landet Irland öppen efter brexit.

Johnsons allierade i det nordirländska unionistpartiet DUP kunde inte acceptera den lösningen utan deras tio parlamentsledamöter röstade för Oliver Letwins förslag.

Svårt att vägra

Oppositionspartierna hade sagt att de tänkte avvisa det nya brexitavtalet. Dessutom var spekulationerna före omröstningen att det finns parlamentsledamöter från Johnsons egna Konservativa partiet som är hårdföra brexitörer på ett sätt som gör att alla eller en del kan tänkas följa DUP:s linje.

Annons

Olika EU-företrädare sade i veckan att Johnson måste bli klar med processen och att Bryssel inte vill omförhandla detta avtal också. Men Nicholas Aylott tror att EU får mycket svårt att vägra en förlängning, om den kaotiska utvecklingen i London trots allt landar där.

Det känns osannolikt att de skulle löpa risken att få skulden för ett avtalslöst brexit.

Senaste nytt

 1. 11:45 Läkare om dödshjälp: Handlar om säkerhet

  Målet om den man som dömts för dråp på sin svårt sjuka fru visar vilket omöjligt system vi ha...

 2. 11:33 Fjärde raka för lag Edin i EM

  De svenska curlingherrarna tog fjärde raka segern i EM i Helsingborg när England besegrades med 9...

 3. 11:35 Man döms för dråp på sin sjuka hustru

  Den svårt sjuka kvinnan önskade ett avslut på sitt liv. Hennes man hävdar att han agerade i en n...

 4. 11:12 Rusning efter EM-premiärbiljetter

  Både Sveriges och Danmarks premiärmatcher i herrarnas handbolls-EM i januari är i princip sluts...

 5. 11:09 Mörkertider är lika med Brecht

  I mörka tider kommer man ändå att sjunga, skriver Brecht. Och just då blir det kanske också ext...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Expert: Kanske ingen katastrof för Johnson Expert: Kanske ingen katastrof för Johnson