Ny minister får inte vara ängslig - News55
Annons
Annons

Ny minister får inte vara ängslig

Sveriges nya arbetsmarknadsminister får inte vara rädd av sig. Sämre tider är på väg, arbetsrätten ska ändras och Arbetsförmedlingen snabbantas och stylas om. Hur det slutar vet ingen.

Annons
Annons
PolitikTT
Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S). Arkivbild

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S). Arkivbild
När riksdagen öppnar på tisdagen blir det klart vem som statsminister Stefan Löfven (S) ska sätta på stolen som arbetsmarknadsminister efter Ylva Johansson (S), som far till Bryssel och EU-kommissionen. Arkivbild.

När riksdagen öppnar på tisdagen blir det klart vem som statsminister Stefan Löfven (S) ska sätta på stolen som arbetsmarknadsminister efter Ylva Johansson (S), som far till Bryssel och EU-kommissionen. Arkivbild.

Ungefär samtidigt som statsminister Stefan Löfven (S) på tisdagen läser upp regeringsförklaringen, får Ylva Johansson (S) sin jobbportfölj som ny EU-kommissionär i Bryssel. Hon lämnar en diger att göra-lista efter sig för den som Löfven pekar ut som efterträdaren. De mest tippade kandidaterna är infrastrukturminister Thomas Eneroth (S) och civilminister Ardalan Shekarabi (S).

Det är otroligt viktigt att det blir en person med bred och tung erfarenhet från politiken. Det är en väldigt svår roll att kliva in i med många frågor på bordet från dag ett, säger Mattias Dahl, vice vd hos Svenskt näringsliv, med ansvar för arbetsmarknadsfrågor.

Tre frågor

Han vill inte nämna några önskekandidater utan räknar upp tre huvudfrågor att ta itu med. Förutom att försvara den svenska arbetsmarknadsmodellen mot ingripande EU-lagstiftning handlar det om:

Annons
Annons

Att se till att omgörningen och omorganisationen av Arbetsförmedlingen genomförs snabbt och effektivt och på ett sätt som gör att företagen kan få bättre stöd i sökandet efter folk att anställa. Och för det tredje handlar det om att sjösätta den modell för etableringsjobb för bland annat nyanlända som fack och arbetsgivare gjort upp om.

Vi tror att det kan vara en ny pusselbit för att få in fler människor på arbetsmarknaden och bidra till ett bättre samhälle. Det är otroligt viktigt att ministern hjälper till att ta det i mål, säger Mattias Dahl.

Det finns en del bedömare som anser att Martin Ådahl, talesperson för arbetsmarknadsfrågor i Centerpartiet, egentligen borde axla ansvaret som arbetsmarknadsminister. Han är en ivrig pådrivare av det stora skifte i arbetsmarknadspolitiken som januariavtalet, regeringens uppgörelse om samarbetet med Centerpartiet och Liberalerna, innebär.

Gynna kompetens

Vi har valt att få genomslag för vår politik i stället för att ha ministertaburetter, säger Ådahl till TT.

Han säger att hela januariavtalets framtid “hänger på” att reformerna man är överens om och listar där blir genomförda.

Annons

Det handlar om att göra om de arbetsrättsliga lagarna så att de gynnar kompetens mer än anställningstid vid uppsägningar, jämfört med i dag. Det gäller även att ha en dansk modell för arbetslöshetsförsäkring och omställning, att bredda etableringsjobben för nyanlända och satsa på en form av mer intensiv och effektiv etablering i språk och arbete för nya i Sverige.

Och man får inte tappa tempo i omgörningen av Arbetsförmedlingen, säger Ådahl.

Kraftiga nedskärningar

Han säger att förmedlingen inte har förmått reformera sig på egen hand, därför måste politiken gripa in, myndigheten ska inte ägna sig åt “egna äventyr”.

Det här ska styras av arbetsmarknadsdepartementet och av oss, säger Ådahl och påminner om att han och regeringen varit mycket kritisk till att myndigheten gick vidare med planerna på att stänga över 100 av förmedlingens lokala kontor ute i landet.

Samtidigt är många av de utbildningsföretag som Arbetsförmedlingen har anlitat i uppror – de får inga uppdrag. Förmedlingen hävdar att de inget kan göra eftersom den budget de styr efter i år, Moderaternas och Kristdemokraternas budget som riksdagen röstade igenom, innebar kraftiga nedskärningar.

LO lämnar bara en skriftlig kommentar om vad de vill se från Ylva Johanssons arvtagare.

Annons

“Vi ser med oro på nedmonteringen av den aktiva arbetsmarknadspolitiken. Vi behöver en förstärkt Arbetsförmedling, utbyggd arbetsmarknadsutbildning och starka trygghetssystem som möjliggör kompetensutveckling och omskolning” skriver LO:s första vice ordförande Therese Guovelin.

Senaste nytt

 1. 16:55 Politikernas resa granskas efter anmälningar

  Partiledarna Ulf Kristerssons (M), Ebba Busch Thors (KD) och Nyamko Sabuni (L) har rest till Israel...

 2. 16:45 VM-brons till Henna Johansson

  Henna Johansson tog brons i brottnings-VM i Kazakstan. Den 28-åriga svenskan vann finalen i 62-kilo...

 3. 16:40 Tysk storsatsning på miljöåtgärder

  Tysklands regering samlas kring en bred klimatsatsning. Minst 100 miljarder euro – drygt 1 000 mi...

 4. 16:35 Fransson chanslös i VM-finalen: "Besviken"

  Det blev inget nytt VM-guld för Jenny Fransson. Den svenska brottaren var chanslös i finalen mot a...

 5. 16:22 Leonard Cohen släpper postumt album

  Leonard Cohen, som avled för snart tre år sedan, är aktuell med ett sprillans nytt album i höst...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Ny minister får inte vara ängslig Ny minister får inte vara ängslig