Expert: Låst läge i säkerhetsrådet om Syrien - News55
Annons
Annons

Expert: Låst läge i säkerhetsrådet om Syrien

Uppdaterad: 2018-04-15 13:55

USA, Frankrike och Storbritannien vill att FN:s säkerhetsråd beslutar om en utredning om kemvapenattacker i Syrien. Men läget i rådet är låst och Ryssland – som redan lagt in veto mot en rad likande förslag – lär rösta ner även denna resolution, enligt Dan Smith, chef på fredsforskningsinstitutet Sipri.

Annons
Annons

Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) har redan skickat experter till Syrien för att utreda om kemiska vapen använts, och i så fall vilken typ, i den syriska staden Douma i förra veckan.

Men säkerhetsrådet har hittills inte kunnat komma överrens om en mer omfattande utredning som även skulle titta på vem som ligger bakom attacken. Liknande utredningar av tidigare incidenter har visat på att syriska styrkor använt sig av kemvapen vid ett 20-tal tillfällen.

Enligt det förslag som nu lagts fram av USA, Storbritannien och Frankrike skulle OPCW få i uppdrag att göra en utredning och komma med en rapport inom en månad, skriver AFP. I förslaget ingår även att humanitär hjälp ska kunna nå det syriska folket och ett krav på att Syrien deltar i FN-ledda fredssamtal.

Trots att tre av länderna i rådet redan har bestämt sig (för att kemvapen använts) och agerat utifrån egen information att regimen ligger bakom, är det ändå viktigt att man får till en ordentlig utredning. Det är det sättet man kommit överrens om att man ska hantera händelser som den i Douma på, säger Sipris chef Dan Smith till TT.

Sverige har lagt fram förslag

Annons
Annons

Men det är osannolikt att en resolution som lagts fram av USA eller Ryssland skulle gå igenom. Det kan dock finnas möjligheter för andra länder som uppfattas som mer neutrala att lägga fram förslag som kan accepteras av både USA och Ryssland, säger Dan Smith.

Ett annat land kan gå in och försöka hitta en kompromiss som kan accepteras av båda sidor.

Sverige försökte tidigare i veckan, förgäves, lägga fram ett förslag om att FN:s generalsekreterare António Guterres skulle utse en expertpanel som skulle utreda händelserna i Douma. Den svenska delegationen har sagt sig villig att fortsätta försöka medla.

Sveriges oberoende ställning internationellt ger landet en god möjlighet att lägga fram en resolution. Men det betyder inte att det kommer att fungera eftersom Sverige också ses som allierad med väst. Men det är väl värt ett försök, säger Dan Smith.

Komplicerad konflikt

USA, Storbritannien och Frankrike har beskrivit sin attack mot Syrien som ett svar på den påstådda kemvapenattacken. Men så enkelt är det inte, enligt Dan Smith. Det går inte att bara att fokusera på frågan om användningen av kemiska vapen i Syrien utan att titta på konflikten i stort, säger han.

Annons

USA, Frankrike och Storbritannien är alla involverade i konflikten i Syrien och har varit det i flera år. Vad är deras mål i konflikten i stort och hur speglar deras agerande mot användningen av kemiska vapen i landet dessa övergripande mål i konflikten? Det hör vi ingenting om.

Just därför är det också viktigt att i första hand undvika militära anfall och istället försöka hitta diplomatiska lösningar, säger han.

Kriget är inte bara hemskt utan även otroligt komplicerat med flera olika inblandade grupper och allianser som ändras hela tiden. Därför bör man vara väldigt försiktig med att använda militära instrument. Även om jag inte är säker på att det blir framgångsrikt, tror jag att det är absolut nödvändigt att försöka på diplomatisk väg först.

Senaste nytt

 1. 17:43 Explosion på chilenskt sjukhus - minst tre döda

  Minst tre personer har omkommit i en explosion på ett sjukhus i Concepción, Chile, rapporterar chi...

 2. 17:40 L vill åter ha klasser för svaga elever

  Liberalerna vill att elever som har svårt att hänga med eller är stökiga ska sättas i särskild...

 3. 17:40 Utland sänkte IFK Kalmar: "Riktigt roligt"

  Utland kom in och sänkte Kalmar Hon började på bänken, men när första halvlek var över hade L...

 4. 17:28 Holtby räddade Hamburg

  Hamburg vann måstematchen hemma mot Freiburg i kampen om att slippa nedflyttning från Bundesliga...

 5. 17:22 Storvreta bröt Faluns guldsvit

  Falun hade aldrig förlorat en SM-final. Den sviten såg Storvreta till att sticka hål på. Uppsala...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Expert: Låst läge i säkerhetsrådet om Syrien Expert: Låst läge i säkerhetsrådet om Syrien