Trump i utfall mot vittne i riksrättsutredning - News55
Annons
Annons

Trump i utfall mot vittne i riksrättsutredning

Uppdaterad: 2019-11-15 18:55

USA:s förra Ukrainaambassadör Marie Yovanovitch vittnade om att hon manövrerades ut från sin post av bland andra president Donald Trumps advokat, när hon tog tog plats i vittnesbåset under de tv-sända riksrättsförhören i det amerikanska representanthuset. Trump gick under förhöret till attack mot Yovanovitch på Twitter.

Annons
Annons
USATT

Trump avsatte Yovanovitch i maj. Förra månaden vittnade hon bakom stängda dörrar och sade då att hennes avsked kom efter “ogrundade och falska påståenden från personer som helt klart hade tvivelaktiga motiv”. Detta sedan Trumps advokat Rudy Giuliani – som var i Ukraina för Trumps räkning för att få Kiev att utreda den demokratiske presidentaspiranten Joe Bidens son – motarbetat henne.

Yovanovitch berättade på fredagen, andra dagen av de tv-sända förhören, att inte alla välkomnade USA:s arbete mot korruption i Ukraina.

Kanske var det därför inte förvånande att när vårt antikorruptionsarbete kom i vägen för maktbegär eller viljan att profitera så försökte de ukrainare som föredrog att följa det äldre korrupta regelverket få bort mig, sade Yovanovitch enligt nyhetsbyrån Reuters.

Vad som förvånar mig fortfarande är att det fanns amerikaner som var villiga att slå sig ihop med dem och att samarbeta. De lyckades uppenbarligen med att orkestrera förflyttningen av en amerikansk ambassadör.

Telefonsamtal i centrum

Annons
Annons

Utredningen av Trump kretsar framför allt kring presidentens påstådda försök att anlita en utländsk makt för att hjälpa honom inför nästa års presidentval. Ett telefonsamtal mellan Trump och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj är centralt liksom uppgifter om att Trump ska ha hållit inne med militärt bistånd till Ukraina. Anklagelserna går ut på att Trump använt sig av biståndet som påtryckningsmedel för att få Joe Bidens son utredd av en ukrainsk åklagare.

Trump har hela tiden sagt att han inte begått något fel.

Enligt USA:s konstitution ingår mutor bland de brott som kan leda till att en president ställs inför riksrätt. Flera högt uppsatta demokrater har börjat använda ordet “muta” i samband med den pågående processen, allt för att försöka styra opinionen mot Trump.

Trump attackerade

Medan Yovanovitch vittnade attackerade Trump henne ännu en gång på Twitter. Han skriver att vart hon än tjänstgjort i världen så har det gått illa, och att Zelenskyj under deras andra telefonsamtal talat illa om henne.

Demokraten Adam Schiff, ordförande i representanthusets underrättelseutskott, reagerade starkt på Trumps Twitterinlägg.

Ambassadör, jag vill att du ska veta att några av oss ser väldigt, väldigt allvarligt på att vittnen skräms, sade han till Yovanovitch.

Annons

Under första dagen med tv-sända utfrågningar, i onsdags, beräknas 13,8 miljoner amerikaner ha följt överläggningarna.

Senaste nytt

 1. 07:14 Hög tid att se över ekonomin inför årsskiftet

  Året närmar sig sitt slut. För den som vill maximera sina skatteavdrag för 2019 är det hög tid...

 2. 06:50 Karlsson och Landeskog målskyttar i NHL

  William Karlsson stod för ett av målen när Vegas besegrade Dallas med 3–2 i NHL-hockeyn. Och Ga...

 3. 06:20 FN: Dödanden, tortyr och sexualvåld i Chile

  FN slår fast att chilenska poliser och soldater gjort sig skyldiga till dödligt övervåld, tortyr...

 4. 06:05 Morales nya bas – några mil från Bolivia

  Bolivias expresident Evo Morales slår sig ner i nordligaste Argentina, helt nära bolivianska grän...

 5. 06:05 Man allvarligt skadad i bråk – tre gripna

  En man i 30-årsåldern skadades allvarligt då han skars eller stacks med ett vasst föremål i Sko...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Trump i utfall mot vittne i riksrättsutredning Trump i utfall mot vittne i riksrättsutredning