Polis sparkad – i relation med kriminell expolis - News55
Annons
Annons

Polis sparkad – i relation med kriminell expolis

Kriminalutredaren inledde ett förhållande med en brottsdömd expolis och engagerade sig i hans fall. Då fick utredaren sparken. Nu slår Arbetsdomstolen fast att det var rätt.

Annons
Annons
ArbeteTT

Polisen, som var utredare på krimjouren i en stad i norra Sverige, stängdes av från jobbet i februari förra året och avskedades tre månader senare.

Detta efter att ha inlett en kärleksrelation med en tungt kriminellt belastad expolis, som hon agerat ombud för i en rättsprocess.

Dömd för grova brott

Expolisen, som dömts för bland annat grovt vapenbrott, narkotikasmuggling och för att ha stulit en annan polis vapen, bodde hemma hos utredaren när han greps i juni 2017. Vid en husrannsakan i hennes hem hittades bland annat amfetamin och en elpistol som tillhörde expolisen.

Utredaren engagerade sig i hans fall, letade bevis och uppgav sin mejladress från Polismyndigheten när hon begärde ut uppgifter ur polisens förundersökning. Hon besökte expolisen när han var intagen på rättspsyk och när han senare placerades på säkerhetsanstalten Saltvik.

Miste säkerhetsklassning

Relationen ledde till att utredaren blev av med sin säkerhetsklassning. Polismyndigheten sparkade henne sedan, eftersom säkerhetsklassning krävs för att arbeta som polis.

Annons
Annons

Polisförbundet tog ärendet till Arbetsdomstolen och begärde att avskedandet skulle ogiltigförklaras och att utredaren skulle få ett skadestånd på 150 000 kronor. Enligt fackförbundet var inte den fråntagna säkerhetsklassningen skäl nog för uppsägning. Inte heller parets relation eller utredarens agerande.

Domstolen: Kan riskera förtroendet

I en dom på onsdagen slår Arbetsdomstolen fast att säkerhetsbeslutet i sig inte var saklig grund för avskedandet – men att det ändå var rätt att ge utredaren sparken.

Enligt domstolen kan “hennes pålitlighet och förmåga att avhålla sig från agerande som kan riskera förtroendet för henne som polis” ifrågasättas “på ett sådant sätt att det finns saklig grund för uppsägningen”.

Senaste nytt

 1. 22:55 Dackarna seriesegrare för andra året i rad

  Dackarna hade redan säkrat en direktplats till semifinalerna i elitserien i speedway. I sista grund...

 2. 22:47 Plan nödlandade på Sturup efter rökutveckling

  Ett flygplan som lyfte från Köpenhamns flygplats Kastrup fick nödlanda på Sturup utanför Malm...

 3. 22:44 AIK illa ute i EL-kvalet – föll mot Celtic

  AIK höll ut i en halvlek. Sedan kom fallet. Den regerande svenska mästaren föll med 0–2 borta m...

 4. 22:34 Flicka allvarligt skadad av dörr på varuhus

  En fyraårig flicka skadades allvarligt när hon fick en ytterdörr över sig på ett byggvaruhus i...

 5. 22:27 First Aid Kit hyllar David Berman

  Svenska indiefolkduon First Aid Kit har släppt två nya låtar som en hyllning till nyligen avlidne...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Polis sparkad – i relation med kriminell expolis Polis sparkad – i relation med kriminell expolis