Postnord: Ny omställningsfas kräver ny chef - News55
Annons
Annons

Postnord: Ny omställningsfas kräver ny chef

Uppdaterad: 2019-04-09 14:10

Postnord går in i en ny fas i förändringsarbetet och behöver ett nytt ledarskap, enligt styrelsen.

Vd Håkan Ericsson får gå på dagen – med en fallskärm värd 14 miljoner kronor.

Annons
Annons

Digitaliseringen slår hårt mot svensk-danska Postnord. Lönsamheten pressas av fallande brevvolymer och förhöjda krav på pakethantering i takt med ökad e-handel. Beskedet om att bolagets vd får gå med omedelbar verkan kommer sedan det förlusttyngda och ofta utskällda företaget tidigare i år redovisat en förlust på 850 miljoner kronor för 2018.

Omstridda beslut

Inför att han lämnar bolaget har Håkan Ericsson medverkat till en rad omstridda beslut. Bland annat har brevutdelning varannan dag införts på vissa orter. Postnord, som även har bett regeringen att öppna för höjt porto, har nyligen också beslutat att det i sommar är slut på söndagstömning av brevlådor.

Dessa planer står fast, enligt styrelseordföranden Christian Jansson som själv tillträdde sin post i augusti i fjol. Att Håkan Ericsson måste lämna Postnord med omedelbar verkan handlar om andra frågor.

Håkan (Ericsson) har inte fått sparken, styrelsen och han har enats om att det är dags för ett nytt ledarskap, säger Jansson om beslutet.

Man behöver se saker med nya ögon, med ny energi. Då ska man byta ledare. Och det är inte ovanligt efter fem och ett halvt år att man byter ledare, tillägger han.

Annons
Annons

Johan Lindholm, ordförande i den fackliga organisationen Seko Posten med 12 000 aktiva medlemmar anställda på Postnord, delar styrelsens bedömning att det behövs ett nytt ledarskap.

Det är dags att nytt ledarskap tar vid. Det kommer att ske förändringar här i bolaget, säger han.

Stormiga år

Lindholm beskriver de dryga fem åren med Ericsson som vd som stormiga.

De senaste åren har varit stormiga och det är alltid den högsta ledningen som bär ett stort ansvar, naturligtvis.

Det har hänt otroligt mycket i företaget. Allting har inte varit en dans på rosor och vi har inte alla gånger varit helt överens i strategiska och personalpolitiska frågor.

Han beskriver dialogen mellan fack och företagsledning som öppen, även om det har rått oenighet på flera fronter – bland annat kring frågan huruvida pakethanteringen ska vara i egen regi eller om den ska skötas av externa leverantörer.

Som facklig organisation vill vi se att framtidens arbetsplatser ska vara bra arbetsplatser att jobba på. Det ska vara en god arbetsmiljö och heltidsanställningar, så att du kan leva på din lön. Och de som inte kan jobba kvar i företaget ska få en schysst omställning, säger Lindholm.

Annons

För oss är det otroligt viktiga utgångspunkter och då ser vi att det nya ledarskapet behöver vara ett ödmjukt ledarskap utifrån de förändringar vi kommer behöva gå igenom, tillägger han.

Fallskärm på 14 miljoner

Den sparkade chefens fallskärm på 14 miljoner, vilket motsvarar tolv månadslöner, ligger enligt styrelseordföranden i linje med vad som gäller för ledande befattningshavare på statliga bolag.

Att Ericsson får gå på dagen, just nu, hänger enligt styrelseordföranden samman med att det annars skulle finnas en risk att Postnord skulle sitta med en så kallad “lame duck” som chef.

För att inte förlora handlingskraft behöver vi en vd som är aktiv och verkar i bolaget.

Styrelsen slår i samband med beskedet om vd-byte fast att Postnord nu ska öka fokus på kärnverksamheten i respektive land.

Det kan betyda mer beslut ute i länderna och mindre beslut på central nivå.

Det innebär dock inte ett första steg mot en separation av Postnord i Sverige och Danmark, enligt Jansson. Det utlovas i stället fortsatt samarbete över landsgränserna i de delar där samarbete lämpar sig.

Senaste nytt

 1. 10:58 Knivbeväpnad man sköts i benet av polis

  Polis i Malmö har skjutit en knivbeväpnad man i benet. Det var när polis skulle kontrollera manne...

 2. 10:49 Klättrare tros ha omkommit i lavin i Kanada

  Tre klättrare befaras ha omkommit i en lavin i Klippiga bergen i Kanada. De saknas efter ett förs...

 3. 10:42 Akut brist på blod i Göteborg

  Det råder akut brist på blod vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, skriver GP. Vi behöver blod f...

 4. 10:27 Tre män anhållna för mordförsök i Kalix

  Tre män i 35- till 50-årsåldern har anhållits misstänkta för försök till mord på en ort uta...

 5. 10:26 Zelenskyj och Porosjenko möts i en sista rond

  I dagarna avgörs vem som ska styra Ukraina de närmaste åren. Presidentvalet står mellan en 41...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Postnord: Ny omställningsfas kräver ny chef Postnord: Ny omställningsfas kräver ny chef