Ex-Jehovas vittne: Statsbidrag problematiskt - News55
Annons
Annons

Ex-Jehovas vittne: Statsbidrag problematiskt

Uppdaterad: 2019-11-08 15:35

Efter tolv års utredning beslutade regeringen nyligen att Jehovas vittnen ska få rätt till statsbidrag. Nu protesterar en grupp tidigare medlemmar i en debattartikel och kallar beslutet “högst problematiskt”.

Annons
Annons
ReligionTT

Det som regeringen skrivit som anledning, det vet jag av egen erfarenhet att det inte stämmer. Det fanns inte på kartan, säger Johanna McCormick, initiativtagare till debattartikeln.

I artikeln i Svenska Dagbladet på fredagen protesterar 67 tidigare medlemmar ur Jehovas vittnen mot att regeringen i slutet av oktober beslutade att Jehovas vittnen ska vara berättigade till statsbidrag.

Vi vill informera alla som betalar skatt att det är möjligt för den här organisationen att få ta del av deras pengar, säger McCormick som lämnade rörelsen för sex år sedan.

Stöd till trossamfund

2007 ansökte Jehovas vittnen om att få ta del av statligt stöd enligt lagen om stöd till trossamfund. I tolv år har ansökan fått avslag av regeringen. Ärendet har under tiden i flera omgångar varit uppe i Högsta förvaltningsdomstolen, och varje gång har samfundet fått rätt, skriver Dagen.

En av de frågor som hamnat i fokus är Jehovas vittnens ovilja att ta emot blodtransfusion. Regeringen har hänvisat till att motståndet riskerar minderåriga barns liv och hälsa.

Annons
Annons

Men Högsta förvaltningsdomstolen sa i sitt utlåtande 2017 att frågan inte behövde vara avgörande. Bidrag är möjligt om samfundet väljer att inte uppmana sina medlemmar att inte godta att samhället i vissa fall ingriper till förmån för barnen. Eller med andra ord, att passivt acceptera att sjukvården griper in i livshotande situationer.

“Farligt för vår hälsa”

Skribenterna hävdar, utifrån egna erfarenheter, att samfundet inte alls uppfyller de krav som förvaltningsdomstolen målar upp. Bland annat pekar de på att organisationen hyllar föräldrar vars barn avlidit för att föräldrarna nekat dem att ta emot blod.

Och på sin hemsida skriver Jehovas vittnen: “Det finns välgrundade medicinska bevis för att blodtransfusioner är farligt för vår hälsa”.

“Vi fick lära oss att vår trosuppfattning och hängivenhet till Gud var viktigare än allt annat, till och med våra liv”, säger skribenterna i artikeln och uppmanar regeringen att ompröva beslutet att ge Jehovas vittnen statsbidrag.

Vi har startat en namninsamling som vi kommer att överlämna till regeringen i hopp om att den ska ompröva beslutet, säger Johanna McCormick.

TT har sökt Jehovas vittnen för en kommentar.

Senaste nytt

 1. 03:58 USA erkänner Jeanine Áñez

  USA erkänner Bolivias interimspresident Jeanine Áñez som legitim ledare för landet.

 2. 03:43 Två döda i lungpest i Kina

  Två personer i Peking har i veckan avlidit i ett utbrott av lungpest, uppger kinesiska hälsovårds...

 3. 03:11 Klimatförändringarna värst för barnen

  Luftföroreningar, matbrist och infektionssjukdomar slår hårdast mot barnen. Även äldre personer...

 4. 02:45 Svagare japanska siffror än väntat

  Den japanska ekonomin bromsade in under årets tredje kvartal, visar nya siffror från landets centr...

 5. 02:05 Ny uppfinning gör plastpåsar av fiskavfall

  Avfallet från en atlanttorsk är tillräckligt för att kunna tillverka 1 400 plastpåsar. Nu bel...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Ex-Jehovas vittne: Statsbidrag problematiskt Ex-Jehovas vittne: Statsbidrag problematiskt