Ny teknisk undersökning av polisskotten - News55
Annons
Annons

Ny teknisk undersökning av polisskotten

Uppdaterad: 2018-08-03 17:25

Den 20-årige mannen med Downs syndrom som sköts ihjäl av polis i Stockholm bar på någon form av leksak som liknande ett vapen. Under fredagseftermiddagen har polis spärrat av platsen igen för ytterligare teknisk undersökning.

Annons
Annons

Uppgifterna om nya avspärrningar på platsen där skotten avlossades, i Vasastan natten mot torsdagen, bekräftas av Stockholmspolisens presstalesperson Lars Byström.

Det stämmer, vi gör en omtagning med tekniker. Någon ska ha hittat en tomhylsa på platsen. Då beslöt vi oss för att göra en ny undersökning för att säkerställa att vi inte missat något, säger Byström till TT.

I medier cirkulerar uppgifter om att polisen först kallades till platsen av en kvinna som hade larmat om att hennes beväpnade och våldsdömde ex-pojkvän var på väg för att skada henne. Detta kan Byström inte bekräfta.

De uppgifterna får du ta med åklagaren, säger han.

Löfven beklagar

Statsminister Stefan Löfven (S) säger till TT att dödskjutningen är “djupt tragisk”.

Det gör riktigt, riktigt ont. Jag kan naturligtvis inte kommentera eftersom en utredning måste göras ännu, men det är så djupt tragiskt.

Chefsåklagare Martin Tidén vid Särskilda åklagarkammaren säger i ett skriftligt uttalande om dödsskjutningen att “mannen hade ett vapenliknande föremål och då poliserna uppfattade situationen som hotfull öppnade man eld”.

På fredagseftermiddagen uppger Tidén för TT att han inte vill kommentera ärendet vidare över huvud taget.

Annons
Annons

Tidigt på torsdagsmorgonen sköts en 20-årig autistisk man med Downs syndrom ihjäl av polis. Den skjutne mannen anmäldes försvunnen ungefär en timme efter händelsen. Han hade rymt hemifrån.

Familjen berättar för Aftonbladet och Expressen att 20-åringen i och med sina intellektuella funktionsnedsättningar befann sig på en treårings nivå och hade svårigheter att kommunicera. Enligt uppgifter i medierna och från 20-åringens familj sköts han av tre poliser.

Bar på leksak

Martin Tidén skriver att det har “framkommit att föremålet var någon form av leksak. Det har också framkommit att mer än en polis avlossade sitt tjänstevapen”.

Utredningen av händelsen fortsätter nu på Särskilda åklagarkammaren. Ingen polis är misstänkt för brott, men en förundersökning har inletts för att utreda om det har begåtts något tjänstefel. Just nu kan ingen mer information lämnas ut eftersom det skulle skada utredningen, menar chefsåklagaren. Vanligtvis brukar en sådan här utredning ta flera veckor, skriver Martin Tidén.

De berörda poliserna har inte tagits ur tjänst, utan fortsätter sitt arbete som vanligt.

Obekräftade rykten

Annons

I en kommentar på polisens hemsida kallar Stockholms läns regionpolischef Ulf Johansson det inträffade för en “fruktansvärd händelse”. Han tillägger att hans tankar går till familj och anhöriga, och att han “har stor förståelse och respekt för att det som inträffat väcker mycket upprörda känslor”.

Inte heller Johansson kan bekräfta uppgifterna om att poliserna ryckt ut på ett larm om en beväpnad, våldsdömd man.

Jag har sett uppgifterna, men kan inte bekräfta det. Jag vet helt enkelt inte. Den uppgift jag har är att man ringer och larmar om en beväpnad man på platsen – vad som sades och hur får förundersökningen visa, säger han till TT.

“Svåra beslut”

Regionpolischefen går inte in på vad som hände vid ingripandet, med motiveringen att det pågår en utredning av en särskild åklagare.

“Men jag vill ändå nämna, av erfarenhet, att mycket svåra beslut i oklara och trängda lägen ibland måste fattas på någon eller några sekunder och att det sker med de ingångsvärden som finns tillgängliga”, skriver han.

Ulf Johansson skriver också att hans tankar går ut till de inblandade poliserna.

I en skriftlig kommentar till TT säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S):

“Det är en djupt tragisk händelse. Det pågår nu en utredning för att klarlägga vad som hände, och vi måste nu avvakta den”.

Senaste nytt

 1. 10:50 Polisen: Identifierat flera personer

  Polisen har identifierat flera personer i samband med bränderna i Västsverige, men i nuläget är...

 2. 10:50 Flera skadade i krasch vid Westminster

  En man har gripits sedan en bil kraschat in i en säkerhetsbarriär utanför det brittiska parlament...

 3. 10:45 Huawei formellt stoppat i USA

  De amerikanska misstankarna mot kinesisk mobilteknik har sedan Donald Trump undertecknat ny lagstift...

 4. 10:43 Risk för kraftigt regn i södra Sverige

  Delar av södra Sverige kan få uppleva rejäla skurar under eftermiddagen när en regnfront passera...

 5. 10:40 S ger inte upp förslag mot vårdprivatisering

  Socialdemokraterna (S) vill göra nya försök att få igenom lagar för att motverka privatisering...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Ny teknisk undersökning av polisskotten Ny teknisk undersökning av polisskotten