Brett stöd för koordinerade gränsöppningar - News55
Annons
Annons

Brett stöd för koordinerade gränsöppningar

Uppdaterad: 2020-05-20 23:40

Danmark, Norge och Finland ser svenskar som möjliga smittspridare. En riskfaktor att ta hänsyn till när gränserna börjar öppnas igen inför sommarsemestrarna. Men när EU:s turismansvariga möttes i en videokonferens fanns starkt stöd för att koordinera gränsöppningarna.

Annons
Annons
CoronavirusetTT
Näringsminister Ibrahim Baylan (S). Arkivbild.

Näringsminister Ibrahim Baylan (S). Arkivbild.

Näringsminister Ibrahim Baylans (S) budskap till EU:s turismansvariga ministrar var att inget land ska särbehandlas.

Jag kommer att framhålla tydligt på mötet att vi måste ha ett regelverk som inte särbehandlar och diskriminerar människor och länder, säger Baylan till TT före mötet.

Han välkomnar att EU-kommissionen i förra veckan presenterade gemensamma riktlinjer för hur Europas gränser ska öppnas igen, hur folk ska kunna resa och hur turismbranschen steg för steg ska komma i gång utan att smittspridningen tar fart.

Under hela krisen har vi tyvärr sett alldeles för mycket av att länder inför olika restriktioner – ibland oklart varför. Det verkar ha drivits mer av rädsla och panik än faktiska sakförhållanden. Om vi ska få det här samarbetet att fungera, då måste vi koordinera oss, säger Baylan.

Svenskar pekas ut

Runt om i EU diskuteras just nu hur gränsrestriktioner ska lyftas. Inte sällan är det svenskar som nämns som orosmoment för smittspridning, på grund av höga dödstal och att strategin för att bekämpa virusutbrottet sett annorlunda ut här.

Jag tror att det speglar den osäkerhet som råder. Vi har fortfarande en smitta i hela Europa och det är fortfarande människor som dör, säger Baylan.

Annons
Annons

Flera oppositionspartier i Danmark vill att gränsen ska öppnas för tyskar och norrmän, men inte för svenskar. Flera svenska ministrar har kontakt med och försöker påverka sina danska kollegor inför beslutet som snart väntas.

Det måste bygga på sakliga förhållanden. Vi ser till exempel att i Själland (där Köpenhamn ligger) är smittspridningen fyra gånger högre än i Skåne, säger Baylan.

Ingen nordisk bubbla

I Norge finns en liknande rädsla för att svenskar ska ta med sig smitta, och i fredags när de nordiska inrikesministrarna möttes digitalt, avvisade den finska inrikesministern Maria Ohisalo tanken på en nordisk “resebubbla” med gemensamma riktlinjer.

Norge, Danmark och Island har lyckats stabilisera situationen, i Sverige är läget mera oroväckande, sade Ohisalo efter mötet och påpekade att Finland kan behandla gränserna mot Estland och Sverige olika beroende på smittläget.

Länderna beslutar själva när de lyfter på eventuella gränshinder eller karantänsregler, men EU-kommissionen är tydlig med att samma regler måste gälla för alla. Det går inte att öppna gränsen och endast släppa in vissa länders medborgare.

Däremot behöver inte alla gränser öppnas samtidigt.

Öppna gränser

Annons

Under onsdagens videomöte med EU:s turismministrar fattades inga beslut, men det blev en temperaturmätare som visade att kommissionens förslag har brett stöd. Ministrar uttryckte starkt stöd för att koordinera öppningen av gränser, att stegvis återgå till normalitet och att beslut ska fattas på grundval av epidemiologiska data.

Turism är en av nyckelsektorerna i den europeiska ekonomin. Det är tyvärr även en av de sektorer som drabbats hårdast av covid-19-krisen. Dagens videokonferens. . . bekräftade att vi alla står enade och är beslutsamma om att göra allt som krävs för den snabba och fullständiga återhämtningen av europeiska turismen, säger kroatiske turismministern Gari Cappelli.

Senaste nytt

 1. 03:04 Över 12 000 får lämna Boeing

  Flygplanstillverkaren Boeing drar åt svångremmen efter coronakrisen och flygstoppet för modellen...

 2. 03:00 Fjällräddare varnar för tunna isar

  Det varma och fina vårvädret lockar ut folk på svaga isar, larmar polisens fjällräddare, som nu...

 3. 02:56 Välkänd journalist kvar i algeriskt häkte

  En domstol i Algeriet avslog på onsdagen den välkände journalisten Khaled Drarenis yrkande om att...

 4. 02:27 Ny USA-lag mot Kinas behandling av muslimer

  USA:s kongress har röstat igenom ett lagförslag som innebär sanktioner mot kinesiska politiker so...

 5. 01:24 Trump hotar med order mot Twitter

  Donald Trump kommer inom kort att skriva under en presidentorder om sociala medier. Det uppger Vita...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Brett stöd för koordinerade gränsöppningar Brett stöd för koordinerade gränsöppningar