Riedel ger ut sin egen jazz - News55
Annons
Annons

Riedel ger ut sin egen jazz

I hela sitt liv har Georg Riedel komponerat melodier, vare sig han gjort jazzmusik eller odödliga barnvisor. När han nu kommer med en ny jazzskiva, är det resultatet av en daglig rutin och mycket lust.

Annons
Annons

Vid 84 års ålder upplever Georg Riedel inte att musiken håller på att sina, snarare tvärtom, vilket också är en förklaring till att han nu, tillsammans med fem unga musiker, ger ut en skiva, “Secret song”, med helt ny instrumentell jazz.

Jag satt ner vid pianot, utan att ha något direkt mål, och utan tanke på att någon över huvud taget skulle spela det, säger han.

Komponerandet kräver daglig koncentration men så värst mycket svårare än så verkar det inte vara.

Jag får vara väldigt tacksam för det, hittills har jag inte märkt att det tagit slut, snarare att jag kommit på mer och mer, jag är till och med förvånad själv.

Sedan kan det ju vara så att jag inte kan bedöma det. Men jag tror inte det, musikerna som spelar tycker att det är väldigt kul, och det är inte bara för att de är högaktningsfulla.

Hemvist i jazzen

Skaparen av melodierna till “Fattig bonddräng” och “Idas sommarvisa” har haft sin hemvist i jazzen ända sedan han i ungdomen övergav planerna på att bli konsertviolinist och började med kontrabas i stället. Han spelade på Jan Johanssons “Jazz på svenska”, landets i särklass mest sålda jazzskiva, och har arbetat med Gunnar Svensson, Arne Domnérus och Lars Gullin för att nämna några.

Annons
Annons

Under perioder i sitt liv har Georg Riedel, med sin djupa kärlek till Duke Ellington och inspiration från svensk folkmusik och judisk klezmer, känt sig gammelmodig och att han måste förnya sig, men inte längre.

Jag är inte bunden till trender, jag skiter fullkomligt i det numera, jag gör det som är roligt att göra.

Att de nya låtarna till slut blev samlade på en skiva berodde mycket på att musikerna, som fått spela några av dem på Musikaliska Akademien, ville göra en inspelning. Georg Riedel har varit deras orkesterledare. Den rollen har han också, tillsammans med Lennart Åberg, under årets Östersjöfestival i Stockholm då Radiosymfonikerna ska framföra några av de mer modernistiska låtar som Jan Johansson gjorde när de spelade tillsammans i Radiojazzgruppen.

Det var en väldigt kreativ period, man fick skriva precis vad man ville, allt spelades! Den musiken och den perioden tycker jag kanske är den viktigaste, men jag tycker nog att några av mina barnvisor är något av det viktigaste jag gjort också.

Sjunger “Lille katt”

Georg Riedel har tillbringat påsken på Fårö tillsammans med sin stora familj. Minsta barnbarnet, 1,5 år, dotter till jazzartisten, tillika kompositören Sarah Riedel, har med hjälp av mor- och farföräldrarna börjat sjunga “Lille katt”.

Annons

Då blir jag rörd, säger Georg Riedel som till skillnad från stora delar av landets övriga befolkning annars kan höra både “Idas sommarvisa” och “Fattig bondräng” utan att ögonen tåras.

Men det är fantastiskt att så många känner så, ett privilegium, säger han och beskriver sig själv och Astrid Lindgren som “en lyckad kombination”.

Speciellt Emilsångerna blev kongeniala på något vis. Hon var väldigt fin att arbeta tillsammans med, säger han och berättar att Astrid Lindgren inte lade sig i det musikaliska arbetet. 25 år senare fick han ett brev där hon, vid det laget nästan blind, tackade för melodierna.

“Bipolaren”

Uppträder gör han fortfarande, bland annat på konserter med barnkörer. Han gör även nya barnvisor. I vår ska han tillsammans med Sarah Riedel och Mats Bergström framföra sina tonsättningar av Ulf Starks dikter ur boken “Djur som ingen sett”, däribland en om Bipolaren, glad på våren – ledsen igen på hösten.

Men det senaste året har jag inte spelat så mycket, jag måste ju trappa ner någon gång.

Senaste nytt

 1. 17:40 L vill åter ha klasser för svaga elever

  Liberalerna vill att elever som har svårt att hänga med eller är stökiga ska sättas i särskild...

 2. 17:40 Utland sänkte IFK Kalmar: "Riktigt roligt"

  Utland kom in och sänkte Kalmar Hon började på bänken, men när första halvlek var över hade L...

 3. 17:28 Holtby räddade Hamburg

  Hamburg vann måstematchen hemma mot Freiburg i kampen om att slippa nedflyttning från Bundesliga...

 4. 17:22 Storvreta bröt Faluns guldsvit

  Falun hade aldrig förlorat en SM-final. Den sviten såg Storvreta till att sticka hål på. Uppsala...

 5. 17:11 Svensk doldis leder på Europatouren

  23-åriga golfdoldisen Lynn Carlsson är på god väg mot karriärens största framgång. Halländsk...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Riedel ger ut sin egen jazz Riedel ger ut sin egen jazz