Annons
Annons
Annons
Annons

Obama saknar Chuck Berry

Uppdaterad: 2017-03-19 17:25

Rocklegendaren Chuck Berry hyllas över hela världen efter sin bortgång. USA:s förre president Barack Obama hör till de sörjande fansen.

Berrys kollegor i rockbranschen kan inte nog lovorda honom. Bruce Springsteen twittrar att Berry var den största gitarristen och låtskrivaren inom rocken någonsin. Kissgitarristen Paul Stanley kallar honom på Twitter “en ikon som få andra”. Lenny Kravitz twittrar att “ingen av oss hade varit där vi är utan dig”. Beatles Ringo Starr skriver “vila i frid, och fred och kärlek, Mr rock’n’roll”.

Som John Lennon sade: Om man vill ha ett annat namn för rock’n’roll kan man kalla det för Chuck Berry, säger musikjournalisten Stefan Wermelin.

Även USA:s förre president, Barack Obama, hör till Berrys fanskara. På Twitter skriver han: “Chuck Berry rullade över alla som föregått honom – och lyfte alla som kom efter. Vi kommer sakna dig, Chuck. Be good (Var bra)” och lyckades därmed peta in referenser till två av Berrys låtar “Roll over Beethoven” och “Johnny B Goode”

Rockrävarna i Rolling Stones är “djupt bedrövade”, enligt ett uttalande. “Han var en sann rockpionjär” skriver gruppen och hyllar Berry för att vara “briljant”. Medlemmarna Mick Jagger, Ronnie Wood och Keith Richards hyllar också artisten i separata uttalanden. “Chuck, du var otrolig och din musik finns inom oss för alltid”, skriver Jagger.

Det var på lördagsförmiddagen som polisen i St. Louis, Missouri, ryckte ut och fann Chuck Berry livlös i hemmet. Han dödförklarades vid halv två-tiden lokal tid. Han blev 90 år gammal.

Chuck Berry var en av rockens allra största namn och gjorde sig känd för sitt scenspråk och “ankgång” där han studsade över scenen som en anka, en gångstil han uppfann som barn för att roa sin mor.

“Anammat och härmat”

Han var väldigt betydelsefull. Han var en av dem som mobiliserade rock’n’rollen och rockmusiken då på 50-talet, och hur man ska skriva låtarna. Även gitarrspelet har han utvecklat, det här typiska Chuck Berry-riffen, som väldigt, väldigt många gitarrister har anammat och härmat, säger Stefan Wermelin.

Han blev aldrig någon stor stjärna på egen hand, trots att han är grundstommen för alla rocklåtar från “Johnny B Goode” och “You never can tell”, som andra rockare gjorde hits ur.

Chuck Berry introducerades till skivbolaget Chess av bluesveteranen Muddy Waters. Chess gav ut Berrys debut “Maybellene” i maj 1955.

Sedan följde en lång rad numera klassiska inspelningar, till exempel “Roll Over Beethoven”, “Rock and Roll Music”, “Sweet Little Sixteen” och “Johnny B Goode”, som spelades in 1955-1964.

Annons

Men Chuck Berrys största hit någonsin blev “My Ding-a-ling” från 1972, en låt som Chess tidigare vägrat publicera på grund av textens sexuella anspelningar.

Sörjer på Twitter

Hans medryckande musik byggde oftast på bluesens 12-taktsform, och de fyndiga texterna beskrev mycket bra tonåringarnas värld i 1950-talets USA, med bilarna, skolan, kärleken och generationsklyftan.

Med sitt karakteristiska gitarrspel har Chuck Berry varit den kanske främste stilbildaren för rockgitarrister. Berry satte riffet i centrum för sina låtar, till skillnad från andra samtida artister som Elvis Presley och Little Richard, där sången och framförandet var i fokus. Med Chuck Berry blev gitarren också rockens självklara huvudinstrument, en roll som pianot tidigare ofta haft.

När Keith Richards introducerade Chuck Berry i Rock and roll Hall of Fame 1986 sade han att han plockat upp vartenda riff Berry någonsin spelat. “Detta är gentlemannen som startade alltihop”, konstaterade han.

Chuck Berrys privatliv var kantat av motgångar, bland annat med fängelsevistelser som följd. På 1960-talet dömdes han för att ha haft sex med en 14-årig flicka.

Polarpriset

2014 belönades han med svenska Polarpriset, men var för sjuk för att själv komma till Stockholm för att ta emot sitt pris. Drottning Silvia och prinsessan Madeleine uteblev från utdelningen på grund av hans tidigare dom.

Så sent som inför 90-årsdagen i oktober i fjol meddelade Berry att han hade ett album med nyskrivna låtar färdigt, det första sedan “Rock it” från 1979. “Jag har jobbat på den här skivan under lång tid. Nu kan jag lägga skorna på hyllan!” sade han i ett uttalande då.

Den amerikanska kulturvärlden sörjer stjärnans bortgång.

“Chuck Berry dog. Det krossar mitt hjärta, men 90 är inte illa för rock and roll. Johnny B Goode för alltid.”, skriver författaren Stephen King på Twitter.

Ryan Adams och Bruno Mars nöjer sig med en bild på Berry där de skriver “Vila i frid Chuck Berry.” Singer-songwritern Ron Sexsmith skriver: “Vila i frid den store Chuck Berry”.

Rod Stewart skriver “Det första album jag köpte var Chuck’s ‘Live at the tivoli’ och jag blev aldrig densamma”.

Senaste nytt

 1. 04:30 Skyfall försvårar cyklonhjälp i Australien

  Kraftiga regn och översvämningar försvårar hjälpinsatserna i Queensland i nordöstra Australien...

 2. 04:15 Telefonförsäljare döms för lurendrejeri

  Tre företag för kosttillskott har satt i system att lura konsumenter in i abonnemangsfällor. De d...

 3. 04:10 Park inför rätten i Sydkorea

  Sydkoreas avsatta president Park Geun-Hye har anlänt till domstolen som ska besluta om hon ska grip...

 4. 03:59 En död när bil körde in i stadshuset

  En person omkom när en personbil körde in i Stockholms stadshus under natten och fattade eld. Jag...

 5. 03:49 Fansen får ta farväl av Chuck Berry

  Chuck Berrys fans kommer att få möjlighet att ta farväl av rocklegendaren, skriver amerikanska me...

Visa fler nyheter
Annons

Mest läst på News55.se

 1. Nyfödd levande begravd - pappan gripen

  Indisk polis i delstaten Orissa har gripit en 35-årig man, misstänkt för att ha begravt sin nyf...

 2. Stökiga passagerare tvingade plan att landa

  Stökiga passagerare på ett Norwegian-plan mellan Köpenhamn och Agadir gjorde att piloten beslutad...

 3. Förbud mot kattrumpa ska bli lag

  Ett regeringsförbud mot den så kallade Kattrumpan, ett skatteupplägg som varit vanligt i fastighe...

 4. Pensionärernas vinprovningar stoppas av myndighet

  Pensionärerna på Allégården i Haga utanför Göteborg har haft vinprovningar i femton år – me...

 5. Annika, 62, blir fattigpensionär trots att hon jobbat hela livet

  Annika Strandell, 62, fick en chock när hon öppnade sitt orangea kuvert. Trots att hon har jobbat...