Tegnell: För närvarande stabil situation - News55
Annons
Annons

Tegnell: För närvarande stabil situation

Uppdaterad: 2020-03-25 14:40

Sverige får dagligen mellan 100 och 200 nya insjuknade i covid-19. Hittills är cirka 2 500 personer bekräftat smittade och 42 personer har avlidit, enligt ny statistik från Folkhälsomyndigheten.

Annons
Annons
CoronavirusetTT

Vi har för närvarande en stabil situation, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten vid den dagliga presskonferens där en lägesbild kring smittspridningen i Sverige ges.

En viss ökning har noterats av fall hos personer över 70 år. Samtidigt är trycket på intensivvården fortfarande störst i Stockholm.

Enligt Tegnell testar man mer och mer för covid-19. Totalt har hittills cirka 24 000 individer testats.

Vi testar så mycket som laboratorium och vården hinner med just nu.

“Hittills nöjda”

Anders Tegnell får frågan om det räcker att göra som vi gör i Sverige, att ha rekommendationer och låta personer ta eget ansvar för att hindra smittspridning.

Hittills är vi nöjda med vad vi ser och hör. Vi kan titta på kurvorna som ännu inte stiger på ett katastrofalt sätt. Vi tror att vi kan fortsätta på det sätt vi gör. Folk är väldigt ansvarsfulla och tar rätt beslut, svarar han.

På pressträffen kom även frågan om skyddsutrustning upp. Enligt Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen, är utrustningen inte slut utan man är i en fas där man försöker omfördela den nationellt.

Annons
Annons

Det kommer inga stora leveranser men det kommer leveranser hela tiden. Det finns inte uthållighet men det finns en hel del inköp som är på gång. Personal ska inte behöva jobba utan skyddsutrustning, säger hon.

Intensivvård för 157

Onsdagens siffror från Svenska intensivvårdsregistret (SVR) visar att 157 patienter smittade av det nya coronaviruset intensivvårdas eller har intensivvårdats, vilket kan jämföras med 103 patienter i måndags.

Närmare 76 procent av de som får eller har fått intensivvård tillhör en riskgrupp – antingen hög ålder och/eller personer med en underliggande sjukdom som diabetes eller en kronisk hjärt-lungsjukdom.

Hittills är den yngsta som smittats av coronaviruset och som fått intensivvård i Sverige 21 år gammal och den äldsta är 86 år gammal. Medianåldern är 64 år.

I Region Skåne får sex patienter i nuläget intensivvård, vilket kan jämföras med tre patienter under tisdagen. Antalet som vårdas på sjukhus med covid-19 uppgår till 21 personer, enligt ett pressmeddelande från Region Skåne.

Senaste nytt

 1. 20:07 Stjärnspäckad gala till förmån för coronafond

  Billie Eilish, Paul McCartney, Elton John, Kacey Musgraves, Stevie Wonder och Chris Martin är bara...

 2. 19:59 Trixig virusväg tillbaka för många länder

  Efter veckor av mer eller mindre isolering planerar alltfler länder att öppna upp samhällena igen...

 3. 20:00 McLaren-chef larmar: "Bräckligt tillstånd"

  De ekonomiska effekterna av coronakrisen slår hårt mot formel 1-sporten. McLaren-chefen Zak Brown...

 4. 19:55 Utrikesministern: Johnson styr från sjukhuset

  Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, som vårdas på sjukhus för covid-19, “styr f...

 5. 19:55 Pep Guardiolas mor död

  Manchester Citys manager Pep Guardiolas mor har avlidit i covid-19.

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Tegnell: För närvarande stabil situation Tegnell: För närvarande stabil situation