Ryanair-strejken leder inte till förändring - News55
Annons
Annons

Ryanair-strejken leder inte till förändring

Uppdaterad: 2018-08-10 11:20

Ryanairs svenska piloter har inlett en 24 timmars-strejk efter att flygbolaget vägrat att förhandla om kollektivavtal. De inställda flygningarna verkar inte rubba Ryanairs inställning men fackförbundet Svensk Pilotförening har inte planerat att ge sig.

Annons
Annons

I normala fall brukar runt 700 resenärer passera genom säkerhetskontrollerna för de första avgångarna från Skavsta flygplats. Denna fredagsmorgon var byggnaden nästan helt tom, bortsett från en handfull personer som missat informationen om den pågående strejken.

Det är bättre än förväntat. Jag tror att det beror på att den här strejken har fått mycket uppmärksamhet och att Ryanair har varit noggranna med att informera sina kunder om läget, säger Peter Steinmetz, vd för flygplatsen.

Avgångar ställs in

De svenska Ryanair-piloterna saknar bland annat rätt till avtalspension, sjukersättning och svenska arbetstidsregler. Efter upprepade fruktlösa försök att nå ut till arbetsgivaren avstår nu piloterna från att arbeta under dagen och totalt 22 avgångar och ankomster till och från Skavsta flygplats ställts in.

En dag är ingen katastrof men det är klart att det påverkar oss ekonomiskt. Förhoppningsvis är det blir det inte mer än en dag. Vi har i alla fall inte fått några indikationer på att något liknande skulle ske i nästa vecka, säger Peter Steinmetz.

Ger inte upp

Annons
Annons

Enligt Svensk Pilotförening (SPF) finns det inga planer på att ge upp kampen om kollektivavtalet. Ryanairs rådande arbetsvillkor uppmärksammas även av protester från piloter i Belgien, Irland, Nederländerna och Tyskland som också valt att avstå från att flyga under fredagen. Men trots de många inställda avgångarna så har inte Ryanair ändrat sin uppfattning i frågan.

Vi har inte hört ett ord från Ryanair sedan de ställde in en planerad förhandling i tisdags. Men vi kommer inte att ge upp. Om Ryanair fortsätter att vägra prata med oss så kan det bli tal om nya strejker eller möjligtvis rättsliga åtgärder, säger Martin Lindgren, ordförande för SPF.

TT har tidigare sökt Ryanair som inte vill kommentera händelserna närmare.

“Vi ber våra kunder om ursäkt för det avbrott som denna onödiga strejk kommer att orsaka”, skriver flygbolaget i ett mejl till TT.

De berörda passagerarna har erbjudits pengarna tillbaka eller ombokningar.

Senaste nytt

 1. 10:50 Polisen: Identifierat flera personer

  Polisen har identifierat flera personer i samband med bränderna i Västsverige, men i nuläget är...

 2. 10:50 Flera skadade i krasch vid Westminster

  En man har gripits sedan en bil kraschat in i en säkerhetsbarriär utanför det brittiska parlament...

 3. 10:45 Huawei formellt stoppat i USA

  De amerikanska misstankarna mot kinesisk mobilteknik har sedan Donald Trump undertecknat ny lagstift...

 4. 10:43 Risk för kraftigt regn i södra Sverige

  Delar av södra Sverige kan få uppleva rejäla skurar under eftermiddagen när en regnfront passera...

 5. 10:40 S ger inte upp förslag mot vårdprivatisering

  Socialdemokraterna (S) vill göra nya försök att få igenom lagar för att motverka privatisering...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Ryanair-strejken leder inte till förändring Ryanair-strejken leder inte till förändring