Så kan Sverige regeras - News55
Annons
Annons

Så kan Sverige regeras

Uppdaterad: 2018-10-02 09:50

Här är de mer eller mindre sannolika regeringsalternativen.

Annons
Annons

En Alliansregering

De fyra Allianspartiernas ledare säger att det är deras mål. Men det har blivit svårare eftersom valresultatet innebär att Alliansen har ett mandat mindre än det rödgröna blocket med S, MP och V, 143 mot 144. Det innebär att Sverigedemokraterna måste rösta för Alliansens budget för att den inte ska förlora mot en rödgrön. C och L säger absolut nej till att regera med stöd av SD.

Alliansregering med stöd av S

Centern och Liberalerna har svurit på att de inte under några omständigheter ska göra sig beroende av SD. I stället vill man, även M och KD, se samarbete med S. Dock som hel Allians. Men Socialdemokraterna har gjort klart att man inte kommer att utgöra stöd till en Allians som är mindre än de rödgröna. Glöm det, har Löfven sagt.

Blocköverskridande regering

S vill se en blocköverskridande regering med mittenpartierna C och L. Som största parti utgår man ifrån att man tar statsministerposten. Det skulle spräcka Alliansen, vilket just är målet för S, och knappast något C och L gör i första taget. En regering med S+MP+C+L skulle inte få majoritet i riksdagen, men skulle ändå få igenom sin budget, eftersom de andra inte kan samla sig kring en alternativ budget.

S-regering

Annons
Annons

Ytterligare ett regeringsalternativ är en S-regering som samarbetar i riksdagen med framför allt MP, C och L, men även med M i vissa frågor. Det skulle kräva att Allianspartierna backar helt från sina nuvarande positioner.

M-regering

Bygger på att övriga Allianspartier och SD stödjer Ulf Kristersson och hans budget. Tanken är att han skulle ha större frihet att söka stöd i flera läger i olika frågor om han inte är bunden av C och L.

M+KD-regering

Ett alternativ som alla hittills sagt inte är aktuellt är en M+KD-regering med stöd från SD. Den skulle få 154 mandat mot de rödgrönas 144. C och L, som tillsammans har 51 mandat, har hittills vägrat svara på om man släpper igenom en sådan regering.

SD-ledaren Jimmie Åkesson har sagt att en M+KD-regering med stöd av SD, och som tolereras av C och L, är hans bästa alternativ i det rådande läget. Men som i alla andra alternativ där SD ska vara stöd vill de ha inflytande i proportion till sitt väljarstöd.

Fortsatt S+MP med V som budgetpartner, eller i regering

Annons

Före valet sade statsminister Stefan Löfven att det är rimligt att den partikonstellation som blir störst får bilda regering. Det anser han fortfarande och pekar på att de rödgröna har 144 mandat mot Alliansens 143. En bräcklig majoritet vars förslag skulle falla om Alliansen och Sverigedemokraterna röstar lika. Mer tveksamt om han vill ta in V i regeringen.

S+M

En koalition av tyskt märke. Skulle nästan få egen majoritet. Tillsammans samlar de två partierna 170 mandat. Men alternativet verkar mer osannolikt än övriga och de politiska skillnaderna mellan S och M för stora.

C+L

En regering med svagt mandat i riksdagen, men med möjlighet att söka stöd både till vänster och höger. Skulle kunna uppfattas av både M och S som bättre än alternativen.

Rättad: En tidigare version av denna text innehöll en felaktighet om regeringsalternativet S+M.

Senaste nytt

 1. 15:30 Två tonåringar åtalas för våldtäkt på skola

  Två tonårspojkar åtalas för våldtäkt mot två minderåriga personer på ett skolområde i Väs...

 2. 15:35 Makedonien ska rösta om namnbyte

  Parlamentet i Makedonien inledde på måndagen debatt om planerna på att byta namn till Nordmakedon...

 3. 15:27 Amnestyutredare skenavrättad i Ingusjien

  Oleg Kozlovskij var utsänd av Amnesty International för att övervaka demonstrationer i Ingusjien...

 4. 15:25 "Vår tid är nu" etta på tv-toppen

  SVT:s historiska generationsdrama “Vår tid är nu” tronar vidare på tv-toppen med näs...

 5. 15:21 Amy Winehouses liv blir film

  Amy Winehouses liv ska skildras på vita duken i en kommande spelfilm om den brittiska sångerskan...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Så kan Sverige regeras Så kan Sverige regeras