Så trappar du ner på alkoholen efter sommaren - News55
Annons
Annons

Så trappar du ner på alkoholen efter sommaren

Uppdaterad: 2019-08-14 20:50

Sommar, sol – och alkohol. För många av oss i betydligt större mängder än under resten av året. Men hur vet man att det blivit för mycket rosé under semestern? Och hur lyckas man hålla alkoholkonsumtionen mer konstant under året?

Annons
Annons
HälsaTT

Anders Hammarberg, psykoterapeut och alkoholforskare vid Karolinska institutet, märker att fler söker hjälp för alkoholmissbruk i september och januari än under resten av året. Att vi dricker mer under sommarsemestern och storhelgerna är ingen nyhet. Men vad är egentligen för mycket?

Tidigare har riktlinjerna för riskbruk av alkohol legat på 14 glas i veckan för män och 9 för kvinnor. Men nu kommer nivåerna att justeras till tio glas för båda könen för att harmoniera med andra länders riktlinjer, berättar Hammarberg.

Det är en varningssignal om har man legat på en konsumtion på över tio glas i veckan under sommaren, och sedan märker att det är svårt att komma ur semesterbeteendet. Det är något vi märker i vården, att man fortsätter att dricka som man gjort under sommaren trots att vardagen kommit i gång.

Halkar tillbaka

Att hitta tillbaka till ett mer hållbart drickande är inte en helt okomplicerad process för många. Att helt enkelt ta en “vit” vecka eller månad där man avstår helt från alkohol är vanligt, men inte alltid en långsiktig lösning.

Annons
Annons

Jag skulle säga att det ofta tyvärr blir lite för svart eller vitt. Det är bättre och mer konstruktivt att tänka hur man kan hitta en alkoholkonsumtion som är hållbar över tid. Inget fel i en vit period, men dricker man som tusan i några månader och sedan avstår helt så kan det hända att man lätt halkar tillbaka i de gamla vanorna, säger Hammarberg.

Han har länge jobbat med två metoder som han menar har hjälpt många.

Det ena är att sätta upp ett tydligt mål. Vi brukar prata om ett “smart mål” som är specifikt, mätbart och som man känner att man skulle må bra av. Det ska vara realistiskt och tidsbundet, att man sätter en ram runt drickandet. Sätt dig ner och tänk: vad skulle jag må bra av?

Ögonöppnare

Den andra metoden handlar om att skaffa sig insikt om hur det egna drickandet faktiskt ser ut. Många är omedvetna om hur mycket man egentligen dricker, säger Hammarberg.

Registrera din konsumtion i ett kalenderblad under en tidsperiod, hur många glas du dricker. Många dricker inte för mycket för att de vill, utan det bara blir så. Att skriva ner sin konsumtion blir en ögonöppnare, säger han och tillägger:

I många fall skulle jag säga att de här två metoderna är tillräckliga för att få konsumtionen mer stabil över året.

Annons

Andra tips är att planera in aktiviteter som inte är alkoholrelaterade – kanske träffa vännen för en eftermiddagsfika i stället för middag och öl – och att försöka varva ölen och vinet med alkoholfria drycker.

Många blir väldigt hjälpta av de nya alkoholfria alternativen. De har blivit väldigt bra och upplevs som fullgoda alternativ som funkar väldigt bra socialt. Det blir naturligt på ett annat sätt än att välja att dricka vatten när de andra dricker alkohol.

Senaste nytt

 1. 20:57 Farligare på fjället när vädret blir varmare

  Plötsliga stormar och kraftigt regn som leder till fler olyckor och räddningsinsatser i de svenska...

 2. 20:39 Misstänkt mord i Göteborg

  En man har hittats död i en bostad i Hisings Backa i Göteborg. Omständigheterna kring dödsfallet...

 3. 20:40 Brasilien överväger militärinsats mot bränder

  Medan skogsbränderna i Amazonas fortsätter trappar Brasiliens president upp ordkriget inför helge...

 4. 20:30 Man livshotande skadad i mopedolycka

  En man i 40-årsåldern har förts till sjukhus efter en mopedolycka i Sölvesborg. Mannen körde en...

 5. 20:25 Norén studsade tillbaka – Kinhult klarade sig

  Från två slag över par till tre under. Alex Norén fick till en betydligt bättre andradag under...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Så trappar du ner på alkoholen efter sommaren Så trappar du ner på alkoholen efter sommaren