Säpo om gripandet: Måste skydda Sverige - News55
Annons
Annons

Säpo om gripandet: Måste skydda Sverige

Uppdaterad: 2019-02-08 20:10

Den terrormisstänkte mannen släpptes ur häktet – men greps direkt av Säkerhetspolisen.

Vi har ett annat uppdrag än Åklagarmyndigheten. Vi ska skydda Sverige och demokratin, säger Gabriel Wernstedt, pressekreterare på Säpo, till TT.

Annons
Annons

Åklagaren hävde på torsdagen häktningen av en man i 20-årsåldern från Lilla Edet som suttit frihetsberövad sedan i december förra året misstänkt för stämpling till terroristbrott. Men även om han försattes på fri fot fick han aldrig lämna häktet. Innan dörren öppnades frihetsberövades han igen, denna gång av Säkerhetspolisen.

När det gäller det enskilda fallet så är det en förundersökning som fortsatt pågår. Där är brottsrubriceringen stämpling till terroristbrott. Det är allvarlig brottsmisstanke i sig och det måste vi förhålla oss till, säger Gabriel Wernstedt.

Säpo fattade ett så kallat interimistiskt beslut om att ta mannen i förvar med hänvisning till lagen om särskild utlänningskontroll. Interimistiskt betyder “i avvaktande på ett slutligt avgörande”.

Skydda landet

Gabriel Wernstedt framhåller att Säpos uppdrag är att skydda landet och att de i den processen har andra möjligheter än en åklagare.

Vårt uppdrag är att gå igenom och bedöma de underrättelser vi har tillgång till och utifrån det fatta beslut för att skydda Sverige och demokratin, säger han.

Lagen om särskild utlänningskontroll säger att en utlänning med hänvisning till rikets säkerhet kan utvisas om det kan befaras att personen kommer att begå eller medverka till terroristbrott.

Annons
Annons

Det handlar om någon form av riskbedömning. Det är en sådan lagstiftning som man som advokat skruvar lite olustigt på sig inför, säger mannens advokat Michael Hansson till TT.

Säpochefen Klas Friberg har tidigare sagt till TT att han är av den uppfattningen att polisen genom insatserna den 13 december, med tillslaget vid vilket mannen greps, avvärjde ett förestående terrordåd.

Grund att utvisa

Ärendet kommer nu att överlämnas till Migrationsverket som får utreda och fatta beslut om det finns grund att utvisa mannen.

Åklagaren Henrik Olin fortsätter samtidigt sin förundersökning mot mannen. Han är fortsatt misstänkt för stämpling till terroristbrott, försök till brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet och vapenbrott.

Men misstankarna om vapenbrott har försvagats, säger Henrik Olin.

Senaste nytt

 1. 22:04 Minus på New York-börserna

  USA-börserna vände ned på torsdagen. Aktier inom hälso- och sjukvårdsektorn tyngde mest. Johnso...

 2. 22:00 Luleås svit lever - tack vare talangen

  Luleås bortasvit blir bara mer och mer imponerande. Mot Skellefteå kom den åttonde segern i rad n...

 3. 21:52 AIK säkrade finalbiljett

  I praktiken har det varit klart länge – nu är AIK också klart för allsvenska hockeyfinalen...

 4. 21:49 Drönare stoppade flygtrafik

  Återigen har en drönare stoppat flygtrafik. Den här gången var det en drönare som upptäcktes v...

 5. 21:46 Sverige mot slutkval efter rysarseger

  Det blev en riktig rysare, men de svenska basketherrarna lyckades besegra Danmark i den så viktiga...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Säpo om gripandet: Måste skydda Sverige Säpo om gripandet: Måste skydda Sverige