Saudiska kvinnor mot mer frihet – får resa - News55
Annons
Annons

Saudiska kvinnor mot mer frihet – får resa

Uppdaterad: 2019-08-02 08:20

Ultrakonservativa Saudiarabien släpper något på de hårda restriktionerna gentemot kvinnor i landet. Bland annat ska kvinnor över 21 få ansöka om pass och resa utan tillstånd av en förmyndare, aviserar landets regering.

Annons
Annons
SaudiarabienTT

Kvinnor får också rätt att registrera barnafödsel, giftermål eller skilsmässa och bli vårdnadshavare för minderåriga barn, enligt ett regeringsdekret som publicerats av den statliga tidningen Umm al-Qura. Det är oklart när lagändringarna kan komma att tas i bruk.

Om det här införs till fullo så är det ett stort steg mot att låta vuxna saudiska kvinnor ta kontroll över sina egna liv, säger Kristin Diwan vid Arab Gulf State Institute till nyhetsbyrån AFP.

Diwan tillägger att dekretet innebär att kvinnor skulle få större rörelsefrihet och självständighet.

Tillstånd för giftermål

Kvinnor har länge behövt tillstånd från en manlig förmyndare – en make, pappa eller någon annan manlig släkting – för att få gifta sig, förnya sitt pass eller lämna landet, vilket har lett till allt större kritik från kvinnorättsaktivister och omvärlden i allmänhet. Efter nyheten om lagändringen höjs nu röster på bland annat Twitter för att saudiska kvinnor även ska få gifta sig utan tillstånd från en förmyndare, skriver al-Jazira.

Dekreten, som tillkännagavs på fredagen, innebär också reformer på arbetsmarknaden. Bland annat får alla invånare i Saudiarabien rätt att arbeta utan att utsättas för diskriminering till följd av kön, funktionshinder eller ålder.

Annons
Annons

Nyheten kommer efter en kraftig ökning av saudiska asylsökande – mellan 2012 och 2017 trefaldigades antalet som flyr landet, enligt siffror från FN:s flyktingorgan UNHCR. Flera fall av kvinnor som flytt Saudiarabien har på sistone fått internationell uppmärksamhet, däribland en tonåring som i januari fick asyl i Kanada efter att ha flytt till Thailand, samt två systrar som blev strandade på Hongkongs flygplats innan de till sist gavs asyl i ett tredje land.

Kosmetiska förändringar

Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman, som anses vara den som i praktiken styr landet, har genomfört flera förändringar som lättat på landets hårt kritiserade regelverk för kvinnor. Sedan förra året får kvinnor exempelvis gå på fotbollsmatcher och köra bil. Kritiker menar dock att förändringarna främst är kosmetiska – parallellt med reformerna sitter flera kvinnorättskämpar fängslade i väntan på domar för bland annat förräderi efter att ha kritiserat förmyndarsystemet.

Katarina Bergehed, sakkunnig inom kvinnors rättigheter vid Amnesty, sade till TT i juni att kronprinsens reformer inte är sprungna ur någon omsorg om kvinnorna eller flickorna i landet.

Annons

Det finns ett ekonomiskt incitament för Saudiarabien att involvera kvinnor i arbetslivet. Det stora testet – som man inte är i närheten av i dag – är att upphäva förmyndarskapet, sade Katarina Bergehed.

De nya dekreten innebär lättningar, men inte en total avreglering av systemet.

Enligt al-Jazira menar experter därutöver att de nya lagändringarna – om de träder i kraft – kan leda till svåra familjemotsättningar i det djupt konservativa Saudiarabien.

Senaste nytt

 1. 22:55 Dackarna seriesegrare för andra året i rad

  Dackarna hade redan säkrat en direktplats till semifinalerna i elitserien i speedway. I sista grund...

 2. 22:47 Plan nödlandade på Sturup efter rökutveckling

  Ett flygplan som lyfte från Köpenhamns flygplats Kastrup fick nödlanda på Sturup utanför Malm...

 3. 22:44 AIK illa ute i EL-kvalet – föll mot Celtic

  AIK höll ut i en halvlek. Sedan kom fallet. Den regerande svenska mästaren föll med 0–2 borta m...

 4. 22:34 Flicka allvarligt skadad av dörr på varuhus

  En fyraårig flicka skadades allvarligt när hon fick en ytterdörr över sig på ett byggvaruhus i...

 5. 22:27 First Aid Kit hyllar David Berman

  Svenska indiefolkduon First Aid Kit har släppt två nya låtar som en hyllning till nyligen avlidne...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Saudiska kvinnor mot mer frihet – får resa Saudiska kvinnor mot mer frihet – får resa